Meest recente artikelen

Brood bakken doe je zo: de klassiekers

Van pistolet tot rozijnenbrood

  • Deel dit artikel:
Brood bakken doe je zo: de klassiekers Artikel

Niets zo heerlijk als de geur van versgebakken brood. Libelle-chef Ilse gaat je voor en toont hoe je met wat geduld en héél veel liefde de lekkerste broodjes op tafel krijgt.

Pistolets

Tip van Ilse

“Weeg je pistolets zorgvuldig af zodat ze allemaal even groot zijn. Ze zetten namelijk nog uit tijdens het bakken. De ideale pistolet weegt 60 gram per stuk.”

 

 

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Pistolets

Klassiek bruin boerenbrood

Tip van Ilse

“Meestal bak ik mijn brood de avond voor ik het nodig heb. Verpak het na het bakken meteen in een plastic zak, zo blijft het zacht. Leg het ‘s morgens enkele minuten in een warme oven en je hebt weer die geur en het knapperige korstje van versgebakken brood.”

 

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Klassiek bruin boerenbrood

Stokbrood

Tip van Ilse

“Gebruik voor dit recept bloem met een harde tarwekorrel. Verwar de bloem niet met pastabloem, die ook de aanduiding 00 op de verpakking heeft! 00-bloem is afkomstig uit zuiderse landen, bevat minder vocht dan onze bloem en is daarom ideaal voor het bakken van het typische stokbrood.”

 

 

 

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Stokbrood

Snoepbroden

 

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Notenbrood

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Chocoladebrood

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Rozijnenbrood

What’s in a name: bloem versus meel

• Bloem wordt gemaakt van het binnenste gedeelte van de graankorrel. Alle overige vezels worden er bij het malen uitgezeefd, waardoor er een wit poeder overblijft. Bloem wordt vooral gebruikt voor het bakken van witbrood en bevat dus minder vezels dan meel.

Meel wordt gemaakt van de gehele graankorrel en heeft een lichtbruine kleur. Vooral de buitenste laag van de gehele graankorrel bevat veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Voor bruinbrood wordt een combinatie van bloem en volkorenmeel gebruikt.

Over gist

Gist is onmisbaar bij het maken van brood. Als je het vergeet of weglaat, rijst je brood niet. Je kunt het brooddeeg ook laten rijzen met een natuurlijke desem, maar dit vraagt nog meer tijd en geduld, daarom hebben we ervoor gekozen om in deze recepten gist te gebruiken. Je kunt verse gist en gedroogde instantgist kopen.

Verse gist

• Wordt verkocht in blokjes van 42 gram.

• Je bewaart het in de koelkast tussen 3°C en 7°C. De houdbaarheid is beperkt tot 2 weken.

• Je verbrokkelt het eerst in water of melk om het op te lossen, als het begint te bubbelen, mag je het toevoegen aan de bloem.

Gedroogde gist

• Wordt gemaakt van verse gist: het zijn kleine korreltjes met een beschermend laagje erom.

• Wordt in zakjes van 11 g verkocht of in grotere verpakking.

• Ook gedroogde gist moet je eerst oplossen en 10 à 15 minuten laten bubbelen.

• Ongeopend minstens 1 jaar houdbaar in de voorraadkast.

Wat zegt de bakkersformule?

De verhouding tussen verse gist en instantgist is 3:1. Dus 100 g verse gist = 33 g instantgist.

Gebruik 5 tot 7,5 g instantgist voor een klein broodje van 500 g of 15 tot 22,5 g verse gist. Hoe minder gist je gebruikt, hoe langer de rijstijd duurt, maar hoe meer smaak het brood heeft.

Gist >< zout

Vers of instant, gist en zout zijn bakkersvijanden. Zorg ervoor dat ze nooit met elkaar in contact komen. Zout doodt namelijk de levende organismen van de gist, waardoor je brood niet zal rijzen. Voeg zout tijdens het kneden toe, maar vergeet het zeker niet. Geen zout betekent een plakkerig en smakeloos deeg.

Rise and shine… onze 3 succestips

• Hoe warmer, hoe beter je brood rijst. Zet het dus op de verwarming of in een voorverwarmde oven van 30°C tot 50°C. Zet het op een stabiele plaats, uit de tocht.

• Tijdens het rijzen is het belangrijk dat je brood niet uitdroogt, dek het daarom af met een vochtige keukenhanddoek of huishoudfolie.

• Vermijd dat het brood gaat kleven aan de kom en smeer de kom in met een beetje olie.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen