Meest recente artikelen

5 manieren om je salade voedzamer te maken

Slim!

5 manieren om je salade voedzamer te maken Artikel

We willen best wel lekker lunchen of dineren met een salade. Maar wat we niet willen is dat onze maag al snel weer begint te knorren. Dit zijn onze 5 tips om een salade echt voedzaam te maken.

Als je 'm goed samenstelt, kun je jouw salade veel voedzamer maken. Dat is niet enkel gezonder, maar zal je ook een meer verzadigd gevoel opleveren. Wij vertellen je waar je op moet letten.

1) Zorg voor voldoende body

Van een waterige salade op basis van komkommer raak je niet snel verzadigd, waardoor je al gauw weer een hongergevoel krijgt. Je zal je salade pas écht voedzamer maken als je gezonde koolhydraten, vezels en eiwitten toevoegt. Gebruik dus een vullende basis voor je maaltijdsalade, zo krijgt hij body. Denk aan quinoa, zwarte bonen, linzen, pompoen, kikkererwten, eieren of vlees.

2) Kies je groenten bewust

Kies de groenten die je in de salade gaat verwerken zorgvuldig uit. Zo zijn groene groenten rijk aan voedingsstoffen als ijzer, calcium, magnesium en kalium. Ze zitten bovendien boordevol vitamine B, C, E en K. Boerenkool, spinazie en alle slasoorten zijn dit soort vitaminebommetjes. En zo zorgt de wortel op haar beurt weer voor een flinke dosis aan vezels. Prima voor in je salade!

3) Vet is niet fout

Vetten zijn niet per definitie fout of ongezond. Vitaminen en mineralen worden door je lichaam beter opgenomen als je er voldoende vet bij eet. Maak zelf een lekkere dressing om je maaltijdsalade vullender te maken of gebruik vetbommetjes als noten en avocado's. Maak bijvoorbeeld een lekkere quinoasalade met noten of een kipsalade met avocado.

4) Strooi met zaden, pitten en noten

Geroosterde zonnebloempitten, walnoten, pompoenpitten, komijnzaad, lijnzaadpitjes, pijnboompitten, sesamzaadjes, amandelen, chiazaad… het houdt niet op. Supergezond, lekker van smaak en ze geven je salade een lekkere bite! Vind je noten juist te hard voor in je salade? Week ze eens in water en doe ze in de blender: er ontstaat een heerlijke romige dressing die jouw salade een stuk voedzamer (en lekkerder) maakt.

5) Fleur je salade op

Vul en fleur je salade op met alles wat je lekker vindt. Gek op champignons en courgette? Even bakken en: hoppekee, er doorheen! Rozijntjes, cranberry's, geitenkaas, hazelnoten, pinda's… wees creatief! Met een maaltijdsalade kun je alle – maar dan ook alle – kanten op. Wie weet ontdek je zelfs een nieuwe, geweldige smaakcombinatie. Maak er je eigen feestje van met de dingen die in je ijskast hebt. Bonus: hier geldt niet of-of, maar juist en-en, dus je bent vrij om lekker te combineren!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen