Meest recente artikelen

14x eten dat je beter niet kunt opwarmen in de microgolf

Dit wordt er niet beter op...

14x eten dat je beter niet kunt opwarmen in de microgolf Artikel

Toegegeven: de microgolfoven is superhandig als je weinig tijd hebt en/of grote honger. Toch is er ook eten dat je beter niet kunt opwarmen in de microgolf. Gewoon omdat het niet lekker is. Dit stoppen wij nooit in de magnetron.

Qua snelheid is het de superheld van de keukentoestellen (denk maar aan de mugcake of -shakshuka). Als je hem tenminste goed in het oog houdt, want de microgolfoven is ook een kei in spetteren, overkoken en te hard bakken. De magnetron is namelijk zo snel en krachtig dat je hem maar moeilijk onder controle houdt. Zelfs het opwarmen van een reeds klaargemaakte maaltijd in de microgolf loopt niet altijd even goed af. Het heerlijke restje waar je zo naar uitkeek, kan immers zomaar veranderen in onsmakelijke hap. Deze 14 voedingswaren zijn echt niet lekker als ze uit de magnetron komen.

1 Een volledige maaltijd

Het lijkt aanlokkelijk om die handige extra portie van gisteren in een keer op te warmen. Doe het toch maar niet. Aardappelen warmen namelijk anders op dan vlees (dat je trouwens beter niet in de microgolf zet – zie nr 2). Warm alles afzonderlijk op, op de juiste stand. Want zeiden we al dat eten opwarmen in de microgolf dat supersnel gaat?

2 Vlees opwarmen in de microgolf

Zowel vers als klaargemaakt vlees wordt alleen lekker in een pan of de oven. De magnetron heeft immers invloed op de smaak. Kip kan na het opwarmen in de microgolf zelfs bedorven smaken. Bij rundvlees heb je dan weer de cuisson niet onder controle. Voor je het weet zit je met een lap rubber. Bevroren vlees zal in de microgolfoven enkel aan de buitenkant garen. Dat is behalve niet lekker ook ongezond. Ontdooi je vlees daarom steeds in de koelkast en bak het op de klassieke manier.

3 Vis opwarmen in de microgolf

Omdat je geen goede controle hebt over het bakproces, is de magnetron niet geschikt voor delicatere bereidingen als vis en zeevruchten. Denk aan taaie inktvisringen en rubberen garnalen, en je snapt het. Zelf als je de finesses van het microgolfkoken volledig onder de knie hebt, is het een minder goed idee. Vislucht is namelijk een hardnekkig dingetje, zeker in een kleine, afgesloten ruimte.

4 Frietjes of andere gefrituurd eten

Een hoofdregel die je moet onthouden: alles wat knapperig gebakken is, wordt slap en zompig in de microgolfoven. Het toestel stoomt je frietjes, waardoor de textuur verdwijnt en ze slap en vettig op je bord eindigen. Je gooit ze beter even in een droge pan of in de airfryer.

5 Alles met een korstje

Stop dat lekker krokante bladerdeeg toch maar liever in de klassieke oven. In de microgolf wordt de buitenkant slap en de vulling loeiheet. Ook gefrituurde of gebakken kip verliest haar lekker knapperige laagje. Leg deze voedingswaren liever een tiental minuten onder aluminiumfolie in een voorverwarmde oven van 190°C.

6 Ovenschotels 

Het woord zegt het zelf, natuurlijk. Er zit geen 'microgolf' in 'ovenschotel'. Je hete bliksem warm je perfect op – zonder hem uit te drogen – onder aluminiumfolie in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende tien minuten.

7 Alles in een schil of schaal

Aardappelen in de schil, druiven, een appel, eieren maar ook worst: alles met een extra omhulsel explodeert in de magnetron. De oplossing is er eerst even in prikken. Maar bij fruit loopt het ook dan meestal mis… (zie nr 8)

8 Fruit

De straling van de magnetron werkt namelijk in op de watermoleculen in voedingswaren. Dat wil ook zeggen dat de microgolven de textuur kunnen aantasten. Fruit bevat veel water, dat sneller opwarmt dan de andere bestanddelen. Een explosieve combinatie… Wil je diepvriesfruit of -groenten ontdooien, leg het dan in een zakje of bakje in warm water.

9 eieren

Als je een rauw ei met de schaal in de microgolf stopt, zal het ontploffen. Voor een roerei of omelet is het dan weer niet aan te raden omwille van de power die erachter zit. Je kunt niet inschatten wat het resultaat zal zijn. Bovendien stollen eigeel- en eiwit niet even snel, je eitje zal dus niet helemaal zijn wat je ervan verwacht had.

10 Pizza opwarmen in de microgolf

You love it or you hate it: koude pizza. In het tweede geval is de verleiding groot om die overgebleven punt even in de magnetron te stoppen. Doe je dat in de microgolf, dan krijg je gesmolten kaas op een wakke korst. Zet je de timer te lang, dan eindig je met een oneetbaar stuk karton met oververhitte kaas. Red je restje en leg het gewoon heel even in een voorverwarmde oven of airfryer. De beste manier is evenwel in een pan zonder vetstof, dit houdt de bodem knapperig.

11 Belegde broodjes en wraps

Een knapperig slablaadje, krokante augurk of schijfje rauwe tomaat: ze maken je boterham of wrap zoveel beter. Zeker als je een warme vulling met frisse garnituur combineert. Eens samengesteld, is opwarmen dus geen optie. Toch liever warm? Dan zit er niets ander op dan de koude ingrediënten eruit te halen. Brood,wraps en taco's doen het trouwens al even slecht in de magnetron. Eens ze gaan afkoelen, worden ze steenhard.

12 Tomatensaus 

Vroeg je je altijd al af waarom tomatensaus (of -soep) harder lijkt te spetteren dan andere voedingswaren? Wel, dat is meteen de reden waarom je je salsa beter niet in de microgolf stopt. Hij verandert namelijk in een ongeleid projectiel. Tomatensaus bestaat immers uit tomatenpuree, water en olie. Het waterige gedeelte is het snelst warm. In de tragere dikke tomatenmassa ontstaat druk van de hete stoom, met mini-explosies als gevolg. Warm ze liever op in een pan op een matig vuur. Deze saus wordt bovendien nog beter als ze lang kan sudderen.

13 Spaanse pepers

De stof die chilipepers pittig maakt, zit ook in pepperspray. Die komt vrij wanneer je pikante pepertjes opwarmt in de microgolf. Ze staan immers in geen tijd letterlijk in vuur en vlam. En jij dus ook (figuurlijk dan) als je de ovendeur opentrekt. Met de chili's uit de supermarkt kun je vast geen volledige betoging lam leggen, maar de lucht is ver van aangenaam.

14 Eten nog 'ns opwarmen in de microgolf

Op enkele uitzonderingen na, is de smaak en textuur van opgewarmd eten veelal van mindere kwaliteit. Dat geldt zeker voor restjes uit de microgolf. Ze meermaals verwarmen en weer afkoelen is daarnaast niet echt bacterieproof. Hou het dus bij één portie per keer. De microgolf is supersnel, je hebt in geen tijd nog wat extra opgewarmd. Check hier welke voedingswaren je nooit mag opwarmen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen