Meest recente artikelen

Lekkers uit een potje: confituur!

  • Deel dit artikel:
Lekkers uit een potje: confituur! Artikel

Makkelijke klassiekers en verrassende combinaties voor gelei, confituur, chutney... Om in kleine hoeveelheden te maken, voor extra veel variatie. Of om aan anderen cadeau te doen in mooi versierde potjes.

De basis

Breng het vruchtenmengsel met suiker en eventueel wat water aan de kook. Laat enkele minuten zacht borrelend doorkoken. Schep het schuim af. Laat even rusten en schenk in bokaaltjes.

Confituur of jam?

  • Confituur: gemaakt met hele vruchten, al kunnen die tijdens de bereiding wel stuk gaan.
  • Jam: de vruchten worden gepureerd of fijngehakt
  • Gelei: alleen het sap van de vruchten wordt gebruikt
  • Marmelade: van citrusvruchten, waarbij ook de schil wordt toegevoegd
  • Chutney: een zoetzure bereiding met vruchten, groenten of een combinatie ervan, die vaak als bijgerecht bij vlees wordt gegeven.

Tips voor succes

  • Bokaaltjes met schroefdeksel zijn ideaal. Kook ze altijd vooraf uit, samen met de deksels, om ze steriel te maken. Droog ze niet af, maar laat ze omgekeerd uitlekken op een schone keukenhanddoek.
  • Voor confituur en gelei mag je de hoeveelheden in het recept niet zomaar verdubbelen om dubbel zoveel confituur te hebben. Anders wordt de confituur te vloeibaar.
  • Laat enkele druppels confituur vallen op een koud bord. Als de confituur meteen stolt, dan is hij klaar.
  • Zet de potjes tijdens het vullen op een gevouwen keukenhanddoek, zo zullen ze minder snel barsten.
  • Bewaar ongeopende bokaaltjes op een donkere, koele en droge plaats. Eens geopend, is de koelkast de beste plek.

Geslaagde combinaties

Combineer er gerust op los! Hier zijn alvast enkele tips:

  • ananas, abrikoos, sinaasappel en mango
  • aardbei, kiwi en limoen
  • rabarber en framboos
  • kriek en perzik
  • pruim en vanille
  • meloen, munt en rum
  • meloen en framboos
  • ananas en dadel
  • peer en droge abrikozen.

Meer dan 40 recepten

Met klassiekers als bosbessenconfituur, aardbeienconfituur of rodebessengelei zit je altijd goed!

Of ga voor origineel met confituur van goudbes en stervruchten, regenboog-gelei of marmelade van ananas en bloedsinaasappel

>> klik hier voor méér recepten voor confituur, gelei en marmelades

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen