Meest recente artikelen

Gemarineerde courgette: je wilt ze nooit meer anders!

Zo maak je deze zomerhit

Gemarineerde courgette: je wilt ze nooit meer anders! Artikel

Elk jaar hetzelfde liedje in de moestuin: eens de courgettes beginnen te groeien, heb je er al snel te veel. Courgettesoep, gevulde courgette, quiche met courgette en ratatouille al beu gegeten? Probeer deze gemarineerde courgette eens: zo lekker dat je er stil van wordt.

Met dit recept voor gemarineerde courgette geef je je favoriete zomergroente een echte upgrade. Courgettes hebben van zichzelf immers niet zo’n uitgesproken smaak – toch als ze niet piepklein geplukt worden.

Dat maakt dat je ze makkelijk in allerlei gerechten kunt verwerken. Maar je moet er wel wat smaakmakers aan toevoegen. Goede partners voor courgette zijn paprika, knoflook, tomaat, basilicum, geitenkaas, fetakaas, munt, citroen, spekjes en ansjovis.

Meestal eten we courgettes in een warme bereiding, maar ook koud kunnen ze prima. Ons favoriete recept is dat voor gemarineerde courgette met limoen, kardemom, lente-ui, knoflook en marjolein. Zo ga je te werk.

Stap 1: bak of grill de courgettes

  • Kies kraakverse courgettes uit en vooral geen te grote exemplaren, daar zitten vaak al vervelende zaden in.
  • Spoel de courgettes, dep goed droog, snij de uiteinden eraf en snij ze in lange linten of plakken van een halve centimeter dik. Plakjes kunnen ook.
  • Bak deze vervolgens in een pan met olijfolie aan beide kanten goudbruin. Grillen kan uiteraard ook: dan bestrijk je ze best even met olijfolie vooraleer je ze in de pan legt.

Stap 2: doe ze in brandschone bokalen

Om zo lang mogelijk van je lekkere gemarineerde courgette te kunnen genieten, moeten de bokalen waarin je ze bewaart brandschoon zijn. Was ze af in de vaatwasser op het heetst mogelijke programma, of zet je met de hand afgewassen bokalen 20 minuten in de (stoom)oven op 100°C. Verdeel je gebakken courgettes vervolgens over 2 bokalen.

Stap 3: doe de smaakmakers erbij

Bij de courgettes in de bokalen gaan lente-ui en knoflook die je even aanstooft, net als een flinke draai van de pepermolen en een schepje zout. Daarbij komen nog wat plakjes limoen, wat verse marjolein, enkele kardemompeulen en wat zwarte peperbolletjes. Met de hoeveelheden kun je spelen.

Stap 4: overgiet ze met olie

Overgiet de courgettes met de lekkerste olijfolie die je in huis hebt en zorg ervoor dat alles mooi onder staat. De juiste hoeveelheid olie kan variëren: het hangt ervan af hoe groot je bokalen zijn en hoe groot de courgettes waren.

Stap 5: laat de gemarineerde courgette een nacht trekken

Sluit de bokalen goed af en laat je courgettes een nachtje trekken, zodat alle smaken mooi kunnen vermengen. De volgende dag is je potje gemarineerde courgette klaar! Je kunt ze in de koelkast enkele dagen bewaren, maar zorg er wel voor dat de courgettes steeds mooi onder de olie zitten.

Stap 6: proeven maar!

Gemarineerde courgette is heerlijk als antipasto bij het aperitief, in salades en pasta’s of op een sneetje krokante ciabatta met geitenkaas, bijvoorbeeld. Bestrooid met wat grof gehakte, geroosterde hazelnoten krijgen ze extra crunch. En de olie? Die kun je gebruiken voor lekkere saladedressings. Doe er een beetje wittewijnazijn bij (verhouding 1 deel azijn op 3 delen olie), even roeren en klaar.

Het recept voor gemarineerde courgette

Hier kun je het volledige recept voor gemarindeerde courgette nog eens nalezen. Wil je het bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Ook lekker

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen