Feest on a budget: slimme swaps voor een budgetvriendelijk feestmenu
Slim is het nieuwe chic
December is de maand van lichtjes, cadeautjes en... gepeperde rekeningen. Want in deze periode wil je natuurlijk wel iets speciaals op tafel. Luxe hoeft gelukkig niet altijd met dat stevige prijskaartje te komen. Met deze slimme swaps hou je je feestmenu budgetvriendelijk, en lijkt het even luxueus.
Je hoeft geen fortuin uit te geven om als thuiskok indruk te maken tijdens de feestdagen. Met deze slimme alternatieven serveer je gerechten met dezelfde wow-factor, maar zonder auw-factor bij de kassa. Bonus: dankzij je budgetvriendelijk feestmenu hou je meer over voor leuke cadeautjes en misschien zelfs een extra fles champagne.
Hou je feestmenu budgetvriendelijk met deze slimme swaps
Kalkoen, zalm, kreeft, wild, truffel: feestelijke ingrediënten kunnen prijzig zijn, zeker tijdens de periode rond de eindejaarsfeesten. Gelukkig bestaat er voor elk populair luxe ingrediënt wel een budgetvriendelijk alternatief dat je feestmenu betaalbaar houdt. Net zo feestelijk, maar zonder in het rood te gaan.
10x budgetvriendelijk alternatief voor je feestmenu
1. Kalkoen wordt kip
Kalkoen is een echte feesttopper, maar vaak duur en vooral: (te) groot. Zo'n sappig kippetje is net zo feestelijk, makkelijker te bereiden en perfect voor een gezin van doorsnee grootte.
2. Ga voor zalmforel in plaats van zalm
Zalm is de feestklassieker bij uitstek, maar de prijs kan serieus oplopen. Zalmforel is goedkoper, heeft een vergelijkbare smaak en geeft even feestelijke bordjes.
3. Vervang kreeft door krab
Geen budget over voor kreeft (en zag je er eigenlijk toch al tegenop om ze klaar te maken)? Krab (uit blik) van goede kwaliteit doet het uitstekend in koude voorgerechten of salades. Niemand die het verschil proeft.
4. Wildgebraad wordt varkenshaasje
Wild is kan best prijzig zijn, tenzij je natuurlijk zelf een jachtbrevet op zak hebt. Een perfect gebakken varkenshaasje is absoluut even feestelijk én beter voor je portemonnee.
5. Sjoemel met truffel
Geen eindejaarsfeest zonder truffel voor jou? Je faket dat luxueuze aroma makkelijk door gewone champignons te gebruiken en ze af te werken met wat truffelolie. Instant luxe, zonder de prijs.
6. Downgrade je kaviaar
Kaviaar geeft elk gerecht een fancy touch, maar is ook heel duur. Alternatieven als zalmeitjes of zeewierparels zijn misschien niet de real deal, maar ze geven dezelfde zilte toets met een knapperig effect.
7. Swap de feestvogel
Eendenborst is super, maar niet bepaald goedkoop. Budgettair ben je beter af met kalkoen- of kipfilet. Zelfde feestgevoel, andere feestvogel.
8. Dump iberico voor lokale ham
Ibericoham, maar ook parmaham of serrano, hebben hun imago mee als luxe ingrediënt, maar er zijn ook minstens even lekkere, goedkopere én lokale alternatieven.
9. Laat de sterren schitteren
Kies je toch voor wat duurdere ingrediënten, laat ze dan dubbel en dik shinen. Leg fancy kazen op een kaasplankje en gebruik ze bijvoorbeeld niet om je aardappelgratin mee af te werken. Daarvoor volstaat een budgetproof geraspte kaas.
10. Lastminuteshopper vs. planner
Doe je boodschappen ruim op voorhand, en dan bedoelen we: nog voor er sprake is van de feestdagen. Ook goedkope ingrediënten worden namelijk duurder tegen de feestdagen aan. Check dus of je doorheen het jaar geen deals kunt doen, zo kun je vlees en gevogelte wel even invriezen, en zijn truffelolie en alternatieven voor kaviaar lang houdbaar.
20 recepten voor een feestmenu dat wat meerbudgetvriendelijk is
Kies voor deze goedkopere alternatieven en je de prijs van je feestmenu swingt net iets minder hard de pan uit. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!