Van veld tot bord: alles over asperges van het seizoen
Seizoenstopper
Asperges zijn de ultieme lentegroenten: vers, lokaal en slechts een paar weken per jaar verkrijgbaar. In dit artikel ontdek je alles over het aspergeseizoen: hoe asperges groeien, hoe je de beste kiest, hoe je ze bewaart en hoe je ze klaarmaakt
Wanneer zijn asperges in het seizoen?
Asperges zijn nog échte seizoensgroenten. Witte asperges kun je alleen in april, mei en juni kopen, waardoor je er naar kunt verlangen en uitkijken. Ze smaken naar de eerste warme, zonnige dagen van het jaar. Groene asperges vind je dan misschien wel het hele jaar door in de winkel, ook deze komen alleen deze maanden uit eigen land.
Hoe groeien asperges?
Witte asperges worden ondergronds geteeld in opgehoogde bedden, zodat ze mooi recht kunnen groeien en de zon er niet bij kan. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde plant, maar worden groen doordat ze boven de grond groeien en blootgesteld worden aan zonlicht.
Hoe kies je de beste asperges?
Als je asperges tegen elkaar wrijft, moeten ze een piepend geluid maken. Zorg dat ze een vast gesloten kopje hebben en een snijvlak dat niet is uitgedroogd of verkleurd.
Hoe bewaar je asperges?
Wikkel verse asperges in een vochtige theedoek. Zo zijn ze zeker drie dagen houdbaar in de koelkast. Koop je ze in de supermarkt? Bewaar ze dan in het bakje met folie waarin je ze gekocht hebt. Heb je ze al geschild en/of bereid? Dan kun je ze nog één dag bewaren in de koelkast.
Hoe bereid je asperges?
Groene asperges hoef je niet te schillen, daar volstaat het om het droge gedeelte onderaan af te breken. Witte asperges moeten wel geschild worden. Daarna kun je beide soorten koken, stomen of grillen. Kijk hier voor de lekkerste combinaties (mét recepten!).
Wist je dat…
Groene asperges door hun hoge bladgroengehalte robuuster zijn van smaak én meer vitamines bevatten dan witte asperges? Wereldwijd worden voornamelijk groene asperges gekweekt, witte asperges zijn typisch iets van bij ons.
Zo schil je ze
- Hou je dunschiller bij de hand. Leg de asperges plat op een snijplank. Zo verklein je de kans dat ze breken.
- Begin ± 3 cm onder het puntje en schil de asperges naar de voet toe. Schil met overlappende halen, zodat je zeker álle schilletjes mee hebt. Het topje is delicaat, dat hoef je niet te schillen.
- Nadat je ze geschild hebt, breek je de uiteinden af. Zo zie je meteen of er nog ergens draadjes zitten en of je eventueel nog een stukje extra moet schillen.
Extra-snel-tip! Eet je net als wij vaak asperges? Dan is een dubbele dunschiller een goed idee. Ook handig voor het schillen van wortelen trouwens!
Genieten tot juni
Afhankelijk van het weer begint het aspergeseizoen in maart of april. Wat wel altijd zeker is: het seizoen stopt op 24 juni. Niet omdat de plant dan stopt met groeien, maar wel om diens kwaliteit te bewaren. Een aspergeplant heeft minstens honderd groeidagen nodig om het jaar nadien weer genoeg asperges te kunnen produceren. De asperges die je vanaf juli in de winkel ziet, komen dus van andere oorden.
Kun je asperges invriezen?
Ja, dat kan! Je hoeft ze enkel te schillen en de harde uiteinden af te breken. Daarna leg je ze mooi naast elkaar in een diepvrieszakje of -doosje en vries je ze rauw in. Ga je ze klaarmaken, dan hoef je ze niet eerst te ontdooien. Leg ze meteen in het kokende water of stoom ze gaar.
No waste
Kook de schillen en afgebroken uiteinden met de asperges mee voor extra smaak. Gooi het kookwater – of beter: de aspergebouillon – zeker niet weg. De bouillon geeft je volgende aspergerisotto, lentesoep of pastasaus een onweerstaanbaar diepe smaak.
Aan de slag met asperges
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!