Meest recente artikelen

Aspergesoep maken: zo krijg je deze klassieker onder de knie

Testkeuken

Aspergesoep maken: zo krijg je deze klassieker onder de knie Artikel

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we steeds een klassieke bereiding. Deze keer: aspergesoep maken.

Aspergesoep maken: zo begin je eraan

Het traditionele aspergeseizoen loopt van half april tot eind juni. De laatste asperges worden geoogst op Sint-Jan, op 24 juni of midzomerdag. Profiteer er dus van om in die korte periode zoveel mogelijk aspergesoep te maken! Hoe je eraan begint? Met het schillen, natuurlijk. De schillen en uiteinden heb je immers nodig voor de bouillon.

Hoe moet je ze schillen?

  • Leg de asperges op een snijplank zodat ze niet breken en gebruik een dunschiller. Schil ze steeds van het kopje naar de steel toe. Zo loop je minder risico dat je het kopje breekt. Het topje zelf is zo delicaat dat je het niet hoeft te schillen.
  • Begin ongeveer 4 cm van het puntje en schil met overlappende halen zodat je alle schilletjes mee hebt. Af en toe zul je wel schilletjes uit je dunschiller moeten prutsen, zodat het schillen vlot blijft gaan.
  • Is de asperge helemaal geschild, neem ze dan met beide handen vast en buig ze lichtjes: zo breek je op de juiste plek het houtachtige uiteinde eraf. Wil je ze liever allemaal even groot hebben, snij dan met een mes de onderste 3 à 4 cm weg.

Tips

  1. De handigste en snelste manier om asperges te schillen is met een dubbele dunschiller. Die heeft twee mesjes waar je de asperges tussen klemt. Dubbel zoveel mesjes = dubbel zo snel klaar! Hij schilt trouwens ook razendsnel wortelen. Te koop in de betere kookwinkel.
  2. Handig: je kunt asperges gerust op voorhand schillen. Rol ze daarna in een vochtige schone keukenhanddoek en bewaar ze in de koelkast. Doe dat het liefst niet langer dan drie dagen. Ingevroren kun je asperges negen maanden bewaren: blancheer ze, laat ze afkoelen en vries ze in met wat kookvocht.
  3. Geen zin om na een heerlijke aspergemaaltijd soep te staan koken? Bewaar de schillen in de diepvries en maak de soep een andere keer klaar.

Hoe zorg je dat de aspergesoep goed gebonden is?

  • Bereid de aspergesoep zoals een klassieke roomsoep: klop twee eidooiers los samen met 200 milliliter room en meng dit door de soep. Laat de soep dan niet meer koken.
  • Bind de soep met een roux of liaison. Meng hiervoor ongeveer dezelfde hoeveelheden boter en bloem en voeg het mengsel al roerend toe aan de soep.
  • Wil je liever minder vet dan in een roux? Gebruik dan geen vetstof, maar 'breek' wat maïszetmeel in een scheutje koud water en roer tot je een klontervrij papje hebt. Giet het in de bouillon en breng al roerend aan de kook, zodat de soep mooi indikt.
  • Binden met yoghurt kan ook. Voeg per persoon 1 eetlepel dikke yoghurt (minstens 10% vetgehalte) toe aan de soep net voor het serveren. De yoghurt mag zeker niet meekoken, anders schift hij.
  • Je kunt ook een bloemige aardappel laten meekoken en dan meemixen. Ideaal als caloriearm bindmiddel!
  • Een heldere aspergesoep kan ook. Kook de schillen in gezouten water, zeef deze bouillon en kook er de stukken asperge in.

Aspergesoep maken als een echte chef

  • Jeroen Meus: "Aspergesoep hoort bleek te zijn. Je gebruikt dus het best witte of bleke groenten, zoals ui, prei en aardappel. Serveer met zelfgemaakte croutons en snippers gerookte zalm."
  • Piet Huysentruyt: "Laat de aspergepunten op het einde meekoken. Je kiest zelf of je ze helemaal gaar kookt of je ze beetgaar wenst."
  • Sandra Bekkari: "Voeg net voor het serveren fijngehakte verse munt toe voor een originele toets."
  • Sofie Dumont: "Serveer aspergesoep met korstjes van zuurdesem roggebrood en fijngehakte tuinkruiden."
  • Yotam Ottolenghi: "Maak eens een aspergevichyssoise. Dat is een koude soep op basis van asperges, prei en aardappel. Laat ze indikken met Griekse yoghurt en werk ze af met zeekraal en geraspte citroenschil."
  • Ons geheim: "Is je aspergesoep flets? Breng de smaken tot leven met een mespuntje cayennepeper en enkele druppels citroensap."

Wist je dat?

  • Asperges moeten 'zingen'? Rol twee asperges in je handpalmen tegen elkaar. Hoor je een piepend geluid? Dan heb je kraakverse asperges te pakken. De onderkant mag niet te droog en houtachtig zijn, want dat is een teken dat ze niet heel vers meer zijn.
  • Zoals zoveel groenten ook asperges vroeger veel bitterder waren? Door de moderne teelttechnieken bevatten asperges – net zoals witloof, andijvie en radijzen – nu veel minder bitterstoffen. Een schepje suiker bij de asperges is nu niet meer nodig.

Het ultieme basisrecept

 

Tip: klassieke aspergesoep is heerlijk met zelfgemaakte kruidenolie! Spoel enkele takjes bieslook, bladpeterselie en dille. Doe 200 milliliter olijfolie in een maatbeker, voeg de verse kruiden toe en mix. Giet de kruidenolie door een zeefje en werk er de soep mee af.

Bekijk hier de video

Extra’s die je aspergesoep nog lekkerder maken

  • Gerookte zalmsnippers
  • Noordzeegarnalen
  • Stukjes gerookte paling
  • Fijngehakte hardgekookte eieren, op smaak gebracht met nootmuskaat, peper en zout
  • Fijngesneden gekookte ham
  • Pesto van daslook. Het seizoen van deze heerlijk pittige blaadjes valt precies samen met dat van asperges.
  • Knapperig vers brood met boter

Aspergesoep 3x anders

Aspergesoep met kwarteleitjes en dilleroom

Maak een klassieke aspergesoep, verdeel ze over de kommetjes, doe er een gepocheerd kwarteleitje in en werk ze af met een schep halfopgeklopte room met fijngehakte dille.

Aspergesoep met krokante soepstengels

Maak een klassieke aspergesoep en werk ze af met erwtjes en zelfgemaakte bladerdeegstengels met lijnzaad

Heldere aspergesoep met dumplings

Maak een heldere aspergesoep en gaar daar balletjes in van wit brood, melk en fijngesneden ham.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen