5x heerlijke combinaties met asperges
Seizoenstopper
Asperges zijn echte lentefavorieten, maar wat past lekker bij asperges? Van romige klassiekers tot frisse zuren en umami-smaken: met de juiste combinaties haal je nog meer uit zowel witte als groene asperges.
Asperges combineren klassiek goed met:
1 Ga voor vol en romig
Asperges, vooral witte, hebben 'n subtiele aardse smaak. Romige sauzen zoals hollandaisesaus, gesmolten boter of room ronden deze smaak af en zorgen voor een luxe mondgevoel. Dit is ook de reden waarom aspergerisotto zo onweerstaanbaar is. Asperges werken ook goed met vette vis zoals zalm.
2 Denk aan een frisse tegenhanger
Zuren zorgen voor frisheid en snijden door de boterige tonen van asperges. Ze houden een gerecht licht en in balans. Daarom zijn gegrilde groene asperges met citroen(zeste) en olijfolie of met wittewijnsaus, mosterd en dragon zo lekker. Ook kruiden zoals bladpeterselie zorgen voor een frisse twist.
3 Geef punch met umami
Asperges hebben een zachte smaak, die goed samengaat met hartige en umamirijke ingrediënten. Geen wonder dus dat ham, een gekookt eitje, prosciutto of parmezaan er zo goed bij passen. Dit maakt de smaak van asperges dieper en complexer.
4 Denk aan een subtiel vleugje zoet
Een welgemikte zoete toets kan de subtiele bitterheid van asperges verzachten en een mooi contrast bieden. Denk aan hazelnoten en honing of geroosterde amandelen, sinaasappel en honing. Ook met een zoete wijn zoals een riesling spätlese werken asperges goed.
5 Zorg voor een zoute en rokerige smaak
Met een zoute en rokerige toets accentueer je de natuurlijke frisheid van asperges en voeg je diepte toe aan het gerecht. Asperges gewikkeld in spek of geserveerd met gerookte zalm zijn héérlijk. Ook met zilte zeekraal matchen asperges om die reden goed.