Meest recente artikelen

Zo bak je de perfecte pizza

Heerlijk vers uit de oven.

Zo bak je de perfecte pizza Artikel

Wil jij thuis net zo'n lekkere pizza maken als in een echte Italiaanse pizzeria? Volg deze 7 stappen en je haalt binnen de kortste keren een hemels krokante pizza uit de oven.

1. Gebruik 'tipo 00'-bloem

'Tipo 00'-bloem is extra fijn gemalen tarwebloem. Je maakt er een glad en elastisch deeg mee, dat na het bakken vanbuiten lekker krokant wordt en vanbinnen zacht blijft. Strooi 200 g van deze bloem op je werkblad en maak een kuiltje. Meng er 2 el olijfolie, 1 kl zout en eventueel een snuifje suiker onder (de suiker zorgt ervoor dat de gist sneller werkt).

2. Vergeet de gist niet!

Los 18 g verse gist op in 100 ml lauw water. Giet het gistmengsel bij de bloem.

3. Kneden maar

Kneed het mengsel met de hand tot een homogeen en glad deeg. Let op dat je het deeg niet te veel uitrekt, want dan krijg je een harde, zware pizza. Kneed door tot het deeg niet meer plakkerig aanvoelt. Vouw vervolgens aan één uiteinde de randen van het deeg met je vingers in een neerwaartse beweging naar binnen tot je een bal gevormd hebt.

4. De sleutel: rijzen!

Laat de bol een nacht rusten in een kom die je afdekt met een schone theedoek, bij voorkeur op een warme plaats. Hét geheim van een lekkere pizza is la levitazione, het rijzen. Laat het deeg een nacht rijzen en je pizza wordt extra luchtig en krokant.

5. Uitrollen is uit den boze

Deeg uitrollen met een deegrol is voor een echte pizzaiolo not done. Wat je wel moet doen: duw met je vingertoppen vanuit het centrum naar de buitenkant toe. Op die manier druk je met je vingers de lucht die in het deeg zit naar de buitenste rand. Draai de pizza intussen 180 graden. Zo krijg je een dunne ronde pizzabodem.

Gebruik nog wat extra bloem om te vermijden dat je deeg aan je werkblad plakt, maar gebruik niet té veel, want dat zorgt voor een bittere smaak. De rand van je pizza is idealiter tussen de 1 en 2 centimeter breed. Deze houdt de sappen tegen en is lekker krokant. Zorg ervoor dat je bodem in het midden niet dikker is dan 0,4 centimeter.

6. Toppings

Dan is het tijd om je bodem te beleggen. Eén vuistregel: overdrijf niet en vermijd producten die veel vocht bevatten. Dat vertraagt het bakproces, en maakt de pizza wak en zwaar. Gebruik bijvoorbeeld 3 el tomatensaus, 1 scheutje olijfolie, een blaadje verse basilicum, en 80 g verse buffelmozzarella. Schep de tomatensaus in het midden van je pizza. Gebruik de achterkant van een lepel om de saus verder uit te strijken, tot een paar centimeter van de deegrand. Besprenkel de pizza met olijfolie en strooi het basilicum erover. Werk af met de mozzarella.

7. In de oven

Bak de pizza op een zo hoog mogelijke temperatuur. Helaas halen huishoudovens vaak maar 250°C. Het gebruik van een pizzasteen kan helpen. Laat de oven zo heet mogelijk worden, en laat de pizzasteen of bakplaat mee voorverwarmen in de oven. De steen slaat de hitte op en je bodem wordt onmiddellijk gebakken. Je kunt vijf minuten voor je pizza de oven ingaat ook de grill aanzetten. Op die manier creëer je nog wat extra warmte. Zet de grill wel weer uit zodra je de pizza in de oven zet. Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de hete oven, tot de korst goudbruin ziet en de kaas begint te bubbelen.

Honger gekregen? Probeer dan zeker deze combinaties eens

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen