Meest recente artikelen

Doe-het-zelf: pizza

Homemade het allerlekkerste

  • Deel dit artikel:
Doe-het-zelf: pizza Artikel

Zelf pizza maken. Het lijkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Het moeilijkste is de pizzabodem, maar wie deze uitdaging liever uit de weg gaat kan natuurlijk altijd een beetje valsspelen... Kant-en-klare deegbodems vind je namelijk ook gewoon in de supermarkt! Nu alle excuses van de baan zijn, lees je hier hoe je zelf de lekkerste pizza maakt.

Zelf pizza maken valt best mee. Volg ons stappenplan voor gegarandeerd succes!

1. De bodem

Het hoofdingrediënt voor je pizzabodem is geduld. Om een goede basis te krijgen moet je het deeg namelijk even laten rijzen.

Verder ook nodig zijn (voor 4 tot 6 pizza’s)

  • 800 gram bloem
  • 500 ml lauw water
  • 50 ml olijfolie
  • 50 gram verse gist
  • 20 gram zout

Roer de verkruimelde gist door het lauwe water. Laat een tiental minuutjes staan. Maak dan een kuiltje in de bloem en giet de gistoplossing erin. Voeg het zout (niet rechtstreeks op de gist, maar aan de rand van de kom) en de olijfolie toe en meng vanuit het midden. Wanneer alle ingrediënten gemengd zijn, ga je kneden, tot het deeg goed elastisch is. Laat het daarna 20 minuten rijzen onder een vochtige handdoek of onder vershoudfolie. Verdeel vervolgens het deeg in porties. Je kunt zelf kiezen hoe groot je je pizza’s juist wilt. Een stukje deeg dat je nu niet nodig hebt, kun je gerust invriezen – het is 3 maanden houdbaar in de diepvriezer.

Maak van de porties deeg die je gaat gebruiken opnieuw bolletjes en laat ze opnieuw 20 minuten afgedekt rijzen. Daarna kun je ze  uitrollen of openduwen zoals een echte pizzaïolo. Je bodem is nu klaar om te beleggen.

Tip voor een krokante korst: rol je deeg alvast uit op bakpapier en laat de bakplaat (of nog beter, een pizzasteen) straks in de oven mee voorverwarmen. Leg de pizza dan met het bakpapier op de hete plaat zodat de bodem meteen dichtschroeit.

2. De tomatensaus

Ook hier kun je valsspelen als je geen zin hebt om de saus zelf te maken. Tomatensaus kun je kant-en-klaar kopen in elke supermarkt. Vaak zijn daar zelfs al een hele hoop kruiden aan toegevoegd. Maar zelfgemaakte saus blijft toch het allerlekkerste, vinden wij.

Als je zelf aan de slag wilt heb je volgende ingrediënten nodig:

  • 1 el olijfolie
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 450 gram tomaten, ontveld en in stukjes
  • 1 el verse basilicum
  • zout
  • peper

Verwarm de olijfolie in een pan en voeg daar de ui en knoflook aan toe. Voeg na een minuutje of 3 de gehakte tomaten en zout en peper naar smaak toe. Laat 20 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Heb je meer tijd, probeer dan eens deze megalekkere tomatensaus.

3. Verwarm de oven voor

Laat de oven goed heet worden met de bakplaten erin. 250°C is ideaal. Je kunt je pizza trouwens ook bakken op de barbecue of in de houtoven.

4. Het beleg

Bestrijk je pizzabodems met een dun laagje tomatensaus. Laat aan de randen een centimeter rij, zodat de saus straks in de oven niet naast je pizza terechtkomt. Beleg je pizza vervolgens met wat je zelf graag eet – een van deze 5 originele toppings, bijvoorbeeld. Je hoeft niet zuinig te zijn met de ingrediënten. Je kunt gerust enkele laagjes beleg op elkaar leggen indien je dat wenst – maar zorg er wel voor dat deze ingrediënten niet te nat zijn, zodat je bodem niet zompig wordt.

Zin in verschillende soorten pizza? Of eet jij graag champignons terwijl de kinderen die verafschuwen? Beleg je pizza à la quattro stagioni en vul elke kwart in met ander beleg. Ga bijvoorbeeld voor vijf kazen op één kwartje, margherita op het tweede, beleg het derde met champignons en ham en het vierde met tomaten en geitenkaas. Laat je inspireren door onze recepten voor pizza.

5. Bakken maar!

Nu kan je pizza de oven in. Leg ‘m met het bakpapier op de gloeiendhete bakplaat en sluit de oven. Laat je pizza tussen de 10 en 15 minuten bakken en controleer af en toe. De baktijd varieert namelijk naargelang je veel of weinig beleg gebruikt hebt. Smakelijk!

Wist je trouwens dat je ook je eigen diepvriespizza’s kunt maken voor als het een keertje snel moet gaan?

Probeer deze pizza’s

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pizza tartiflette

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pizza met Italiaanse worstjes

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pizza met mascarpone en kip

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pizza met kerstomaatjes (2)

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Pizza met romige tomatensaus, zalm en tonijn

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pizza Hawaï

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pizza met ham en ei

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Iets moeilijker

Pizza sardegnola

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pizza met tomaten, olijven
 en ansjovis

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen