Meest recente artikelen

Welke olijfolie gebruik je waarvoor?

Zo zit dat...

Welke olijfolie gebruik je waarvoor? Artikel

Met olijfolie kun je zo veel! Gezond bakken, salades bereiden, zelf pesto maken of er een stukje vers brood in soppen... Maar welke olijfolie gebruik je nu waarvoor?

Bakken met die lekkere (maar dure) extra vergine olijfolie: het is misschien zonde, maar mag het? En wat kan er met een gewone, goedkopere olijfolie van het huismerk van je supermarkt? We zochten uit welke soorten olijfolie er zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken.

Welke soorten olijfolie zijn er?

Als je kijkt naar de smaak, zijn er heel veel soorten olijfolie. Maar grofweg zijn er twee kwaliteiten: geraffineerde (of 'gewone') en extra vierge olijfolie.

Geraffineerde olijfolie

Voor de gewone olijfolie wordt de olie door middel van warmte en chemicaliën uit de olijven gehaald. Dit geraffineerde product wordt vaak nog gemengd met andere olijfolie. Hij is van lagere kwaliteit, lichter van kleur en heeft een neutralere smaak.

Geraffineerde olijfolie heeft een hoog rookpunt waardoor de kwaliteit en smaak stabiel blijven bij verhitting. Daarom is deze soort beter om te bakken en braden.

Extra vierge olijfolie

De (extra) vierge olijfolie is niet geraffineerd. Vroeger werd hiervoor de olijvenpasta koudgeperst in drie fasen tot er zuivere olijfolie overbleef. Er werd dan ook onderscheid gemaakt tussen olijfolie 'van de eerste persing' (vierge) en zuivere (extra vierge) olijfolie.

Intussen schakelden veel producenten over op centrifugeren. Deze techniek levert meteen 100% zuivere olijfolie op, zonder verschil tussen vierge en extra vierge.

Welke olijfolie gebruik je wanneer?

Extra vierge olijfolie smaakt meer uitgesproken. Hij kan fruitig en peperig proeven. Een echt goede olijfolie prikt dan ook in de keel. Het is niet alleen de lekkerste olijfolie, er resten ook meer van de natuurlijke vitaminen en mineralen uit de olijven. De verfijnde smaak gaat grotendeels verloren bij het verhitten.

Bovendien heeft extra vergine olijfolie een lager rookpunt dan veel andere oliën waardoor hij sneller verbrandt. Daarom wordt extra vergine olijfolie vaker koud gebruikt. Bijvoorbeeld voor een dressing, salade, tapenade of pesto.

Je kunt gewone en extra vierge olijfolie door elkaar vervangen in een recept. Als je rekening houdt met het verschil in rookpunt, tenminste. Maar de duurdere en smaakvollere extra vergine komt veel beter tot z'n recht als dip of in koude gerechten. De neutrale gewone olijfolie draagt daarentegen weinig bij aan de smaak.

Recepten met een glansrol voor olijfolie

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen