Meest recente artikelen

Côte à l'os: zo maak je dat klaar

Zo bak je deze kanjer

Côte à l'os: zo maak je dat klaar Artikel

De ene steak is de andere niet, ook niet bij het bakken. Weten hoe je een côte à l'os het best klaarmaakt? Wij zochten het uit.

Côte à l'os betekent 'rib met been'. Het is dan ook een soort biefstuk met het been er nog aan. De steak komt uit de rug van het rund en is dooraderd met vet. De vetmarmering maakt 'm lekker mals en sappig als hij goed gebakken wordt. Het been zorgt dan weer voor een rijke vleessmaak.

De côte à l'os is een flinke lap. Reken op zo'n 600 gram minimum per stuk. Maar het gewicht kan oplopen tot anderhalve kilo en meer. Het ideale formaat om te delen en op de barbecue te grillen. Reken op 300 à 400 gram per persoon als hoofdgerecht.

Côte à l'os bakken in de pan

  • Laat de steak eerst een uurtje op kamertemperatuur komen. Opgelet: baktijden en -temperaturen kunnen variëren met het gewicht van je stuk vlees. Een vleesthermometer is geen overbodige luxe. Zo kun je de kerntemperatuur goed in het oog houden.
  • Voor de perfecte kerntemperatuur leg je de côte à l'os voor het bakken in de pan alvast een uurtje in de oven (op 50°C voor een lap van 1 cm dik).
  • Daarna hoef je 'm slechts 3 tot 5 minuten te bakken aan elke kant voor een mooi korstje. Gebruik een pan op maat met dikke bodem. Voor de typische streepjes gebruik je een grillpan.
  • Vervolgens laat je het vlees een kwartiertje rusten onder aluminiumfolie of opnieuw in de oven op 50°C. Zo kunnen de sappen zich opnieuw mooi verspreiden. Voor een saignant gebakken steak is de kerntemperatuur 45°C, of 50°C voor à point.
  • Dan is het tijd om de côte à l'os te verdelen. Snij hem in sneetjes van een halve centimeter dik, loodrecht op de richting van de vezels. Omdat je op deze manier de vezels in kleine stukken snijdt, is het vlees malser.

Côte à los in de oven

Voor côte à los in de oven werk je andersom. Eerst schroei je het vlees dicht aan beide kanten, met een mooi korstje. Daarna gaat het een tiental minuten in een voorverwarmde oven van 180°C tot het de gewenste kerntemperatuur heeft. Vervolgens laat je het enkele minuten rusten.

Liever op de barbecue?

Start dan met de côte à l'os aan beide kanten dicht te schroeien op een goed hete barbecue. Daarna leg je het stuk een kwartier tot 20 minuten aan een minder hete kant van het toestel.

Check de kerntemperatuur. Vanaf 45 °C haal je het vlees van de barbecue en leg je het onder aluminiumfolie om verder te garen. Voor een perfect gegaarde, sappige steak is de kerntemperatuur 50°C.

16x côte à l'os

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen