Meest recente artikelen

Kun je courgettes invriezen?

Genieten van courgettes het hele jaar lang

Kun je courgettes invriezen? Artikel

Kun je courgettes invriezen? Ja hoor! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je het doet.

Courgettes zijn gezond en veelzijdig en tijdens de zomer zijn ze in overvloed aanwezig. Heb je een grote oogst in je moestuin of kocht je er per ongeluk te veel? Dan kan je de courgettes invriezen om er zo later van te genieten. Hoe je dat juist doet, zonder al te veel smaak- en textuurverlies, lees je hier.

Courgettes invriezen is niet moeilijk, maar om te vermijden dat courgettes papperig worden en verkleuren, kan je ze best eerst blancheren. Blancheren helpt enzymatische reacties te stoppen die de kleur, textuur en voedingsstoffen van de groente kunnen aantasten. Door courgettes te blancheren verleng je bovendien ook hun levensduur in de vriezer. Het loont dus zeker de moeite.

Stap 1: voorbereiding

Was de courgettes grondig en snijd ze in de gewenste vorm. Sommige mensen geven er de voorkeur aan ze in plakjes te snijden, terwijl anderen voor blokjes gaan. Handig is om op voorhand al na te denken over wat je er in de toekomst mee wil klaarmaken.

Stap 2: blancheren

Breng een grote pan water aan de kook en dompel de courgettestukken er drie minuten lang in onder. Koel ze vervolgens onmiddellijk af in ijswater om het kookproces te stoppen.

Stap 3: afdrogen

Nadat je de courgettes hebt geblancheerd, is het belangrijk om ze goed af te drogen. Overmatig vocht kan leiden tot ijskristallen en kwaliteitsverlies tijdens het invriezen. Gebruik keukenpapier of een schone doek om de courgettes goed droog te deppen.

Stap 4: invriezen

Verdeel de geblancheerde courgettes in porties. Door niet alles tezamen in te vriezen maak je het ontdooien achteraf makkelijker en vermijd je dat je alsnog voedsel verspilt. Plaats de schijfjes of blokjes in luchtdichte diepvrieszakken en verwijder zo veel mogelijk lucht uit de verpakking. Schrijf de datum op de zakken en bewaar ze in de vriezer tot je ermee aan de slag wil gaan.

Ziezo, nu kan je zonder zorgen courgettes invriezen en er het hele jaar lang van genieten.

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen