Meest recente artikelen

Zo maak je de ultieme Provençaalse saus

Met mediterrane roots

Zo maak je de ultieme Provençaalse saus Artikel

Zin in steak met Provençaalse saus? Hier vind je het ultieme recept. Plus nog enkele andere gerechten die de Mediterrane smaken van het sausje alle eer aan doen.

Provençaalse saus is een echte klassieker uit de Belgische brasseriekeuken. Maar de saus is eigenlijk onze lokale versie van een ander bekend gerecht uit die heerlijke Provençaalse keuken: ratatouille.

Saus met Provençaalse roots

Ratatouille is een mediterraan stoofpotje van lokale zomergroenten. Het gerecht zit tussen een groentegerecht en saus in. Dat hangt vooral af van hoe fijn je de groenten hakt en hoe lopend de bereiding is. Net zoals bij Provençaalse saus zijn de belangrijkste ingrediënten tomaat, ui, knoflook en paprika. En natuurlijk: een goeie olijfolie.

Daarnaast zit er ook courgette en aubergine in ratatouille. Zoals bij elk stoofpotje geldt: hoe langer je het laat koken, hoe beter. Het is vooral een echte specialiteit in de Provence en Nice. Maar er zijn nog meer Zuiderse varianten op het gerecht. Denk aan de Siciliaanse peperonata en caponata of de Spaanse pisto.

Lekker met steak

Een officieel verschil tussen ratatouille en Provençaalse saus is er niet. Behalve misschien dat wij er een echte saus van maken. Ook zit er niet zo vaak courgette of aubergine in onze versie. Maar het kán wel.

De klassieke ratatouille wordt koud of warm gegeten. Je eet het zo, als gezonde en vegan groentegerecht.  Of je serveert het als bijgerecht met vlees. Ratatouille is lekker bij steak, varken, kalfs of kip, en zelfs bij vis. We zitten nu eenmaal aan de Middellandse zee.

Van tijm tot lavendel

Belangrijk voor beide bereidingen zijn de Provençaalse kruiden. Die kruidenmengeling kan nogal verschillen, afhankelijk van waar je ze koopt. Standaard zit er tijm, marjolein, rozemarijn en bonenkruid in.

Andere mogelijke smaakmakers zijn onder meer venkelzaad, laurier, koriander, kervel, bieslook, laurier, salie… En natuurlijk: lavendel. Want die vind je natuurlijk overal in de Provence. Ga dus zeker op zoek naar de mix die jou het beste ligt.

Ontdek ook deze recepten met Provençaalse saus

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen