Meest recente artikelen

Telt soep mee als een volwaardige portie groenten?

Vloeibare vitaminen en vezels

Telt soep mee als een volwaardige portie groenten? Artikel

Soep is lekker vullend, warmt je goed op en is ook nog eens gezond. Maar telt soep ook echt mee als een volwaardige portie groenten? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: telt soep mee als portie groenten?

Het antwoord van Karolien

 "Soep telt absoluut mee als portie groenten! Het is een makkelijke manier om extra groenten te eten. Het is een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Uiteraard gaat het dan over een groenterijke soep, met minstens 400 gram groente per liter vocht."

"De aanbeveling is om maar één bouillonblokje per liter te gebruiken, omwille van het zoutgehalte. Maar als het op smaak aankomt, vind ik dat zelf aan de lage kant. Mag het ook voor jou wel wat meer zijn, kies dan voor zoutarme bouillonblokjes, als je op je zoutinname moet letten."

Niet platkoken

"Belangrijk: laat de groenten, en dus de soep, niet nodeloos lang koken. Dat vermindert het vitaminegehalte. Kook de groenten tot ze gaar zijn en warm elke keer de portie op die je gaat opeten, niet de hele pot. Door het kookproces gaan onvermijdelijk wat vitamines verloren, maar anderzijds maakt het bepaalde bioactieve stoffen net makkelijker opneembaar. Denk bijvoorbeeld aan lycopeen uit tomaten en bètacaroteen uit wortelen. Elke bereidingswijze heeft dus zijn voor- en nadelen."

Veel vezels

"Bij het mixen van soep neemt het vezelgehalte licht af. De aanbeveling luidt daarom om gemixte soepen af te wisselen met soep met groentestukjes in. Zelf hou ik daar helemaal niet van, en dat hoeft geen probleem te zijn. Er zitten nog steeds vezels in gemixte soep en door er een volkorenboterham bij te eten of wat peulvruchten door te scheppen, drijf je het vezelgehalte van je maaltijd sowieso erg op."

Extra portie groente in je soep? Probeer deze recepten van Libelle Lekker

Inspiratie voor soep met een extra portie groenten! Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen