Meest recente artikelen

Is het een goed idee om extra vitamine D in te nemen tijdens de koude maanden?

Of is dat nutteloos?

Is het een goed idee om extra vitamine D in te nemen tijdens de koude maanden? Artikel

Als het buiten kouder is en de zon wat minder schijnt, kan je je wel eens wat pips voelen. Helpt het op zulke momenten om extra vitamine D in te nemen? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Dit keer: is het een goed idee om tijdens de koude maanden extra vitamine D in te nemen?

Het antwoord van Karolien

"De overgrote hoeveelheid vitamine D maken we aan dankzij UV-stralen die op onze huid terechtkomen, door in de zon te lopen dus. In de late herfst en tijdens de wintermaanden is er veel minder zon en komen we ook lang niet zo vaak buiten. Toch geldt er in België voor volwassenen geen officieel advies rond het nemen van een vitamine D-supplement. Enkel kinderen tot zes jaar, zeventigplussers en mensen die heel weinig buitenkomen (wegens ziekte of een beperking) of zich altijd bedekken (om religieuze redenen) wordt aangeraden vitamine D te nemen. Maar het opvallende is dat in het VK het advies wél voor iedereen geldt om van begin oktober tot eind maart vitamine D bij te nemen. Het aantal uren zon is in Groot-Brittannië nochtans gelijkaardig als in ons land. Zelf neem ik tijdens de wintermaanden daarom wel vitamine D. Het kan sowieso geen kwaad (uiteraard mag je de aanbevolen dosis nooit overschrijden) en een tekort op lange termijn kan wél ernstige gevolgen hebben, zoals een verhoogde kans op onder meer osteo-porose en andere botproblemen. Daarnaast is de aanvoer van vitamine D ook belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Tekorten aan deze vitamine kan je lichaam maar traag herstellen, dus in deze kwestie lijkt 'voorkomen is beter dan genezen' me een goede leuze."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen