Meest recente artikelen

Zijn diepvriesgroenten even goed als verse groenten?

Of zijn ze minder gezond?

Zijn diepvriesgroenten even goed als verse groenten? Artikel

We hebben niet altijd de tijd om een heleboel verse groenten in huis te halen. En soms is het behelpen met die zak diepvrieserwtjes of -broccoliroosjes. Is dat wel een goed idee? Wij vroegen het aan experte gezonde voeding Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts heeft een master in de biomedische wetenschappen met specialisatie 'Voeding' op zak. Ze is dus de perfecte persoon om voedingsadvies aan te vragen. Vandaag buigt ze zich over de vraag: 'zijn diepvriesgroenten even goed als verse?'.

Het antwoord van Karolien

"Diepvriesgroenten zonder toevoegingen zoals saus of room zijn altijd even voedzaam als verse groenten. Soms bevatten ze zelfs wat meer vitaminen en mineralen. Als je verse groenten koopt in de winkel, weet je eigenlijk niet hoelang ze al onderweg zijn van het veld, naar de winkel tot bij je thuis. Bovendien bewaar je ze misschien nog enkele dagen in de koelkast. Diepgevroren groenten worden onmiddellijk ingevroren op het moment dat ze van het veld komen bij zo'n -35C° tot -40C°. Het intense vriesproces zorgt ervoor dat de cellen nauwelijks stukgaan, zodat de vitaminen en mineralen behouden blijven.

Uiteraard verandert de situatie als het gaat om diepgevroren groentebereidingen waar een saus, rijk aan vet, zout en eventueel suiker aan werd toegevoegd. Maar natuurlijk speelt de bereidingswijze van de groenten een beslissende rol: als je een verse broccoli van enkele dagen oud 5 minuten stoomt, zal die rijker zijn aan vitaminen dan diepvriesbroccoli die je plat kookt. En ook hier is het belangrijk om nog extra uit te zoomen: je gezondheid zal niet afhangen van of je diepvries- of verse broccoli bereidt en hoelang je die dan kookt of stoomt. Het zijn je algehele eetpatroon en eetgewoontes die van tel zijn."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen