Meest recente artikelen

Tian maken: zo doe je dat

Testkeuken

Tian maken: zo doe je dat Artikel

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we geregeld een klassieker. Deze keer delen we al onze ultieme tips om tian te maken.

Kleurrijk, lekker én je hebt in een klap je dagelijkse dosis groenten binnen! Een Provençaalse tian is een traditioneel ovengerecht dat je warm, lauw of zelfs koud kunt serveren. Het bestaat uit mooi geschikte laagjes gegratineerde groenten, meestal tomaat, courgette en aubergine. Je zou het kunnen omschrijven als een gratin in Provençaalse stijl, die qua ingrediënten erg op ratatouille lijkt. Wij delen onze ultieme tips om een tian te maken.

De juiste groenten

Een tian maak je óf met zachte (vrucht)groenten, zoals tomaat, courgette, aubergine en (zoete punt)paprika in een voorverwarmde oven. Of met harde knol- en wortelgroenten, zoals aardappel, zoete aardappel, pastinaak, wortel, koolrabi, rode biet, pompoen, venkel en knolselder. Deze mogen wel meteen in de oven, zonder voorverwarmen, zodat ze langzaamaan verhit worden en de buitenkant geen moes geworden is wanneer de binnenkant gaar is.

Deze groenten zijn níét geschikt voor een tian: paddenstoelen, koolsoorten en bladgroenten zoals spinazie. Ook van te kleine groenten, die je niet in plakjes kunt snijden, kun je geen tian maken.

Aubergine-alert

Aubergine is een heerlijke zomergroente, die perfect in een tian past. Maar het is geen eenvoudige groente: gaar je ze te kort, dan smaakt ze bitter en taai; gaar je ze te lang, dan verdwijnt alle textuur. Het is ook belangrijk om er het vocht aan te onttrekken. Dat doe je door ze eerst te zouten en dan even te laten staan.

5 toptips

  1. Gebruik een mandoline om de groenten in gelijke plakjes te snijden. Je hoeft zeker niet te investeren in een duur of speciaal exemplaar. Voor mandolines geldt: hoe eenvoudiger, hoe beter.
  2. Je hoeft niet per se extra vloeistof toe te voegen, want je gaart de tian tot het vocht uit de ingrediënten is verdampt. Maar een scheutje witte wijn of room maakt je tian extra smaakvol.
  3. Vet de ovenschaal in met olijfolie en wrijf ze in met een teentje knoflook: zo gaan de groenten niet aan de bodem plakken en krijgen ze een subtiele knoflooksmaak.
  4. Schik de groenteplakjes goed strak tegen elkaar aan. Als er te veel plaats tussen de plakjes is, dan verdampt het vocht te snel en droogt je tian uit.
  5. Zet je oven niet te heet, want een tian moet traag garen. Worden de groenten te snel bruin, zet je oven dan op 160°C.

Het ultieme recept voor een tian

Provençaals… of toch niet?

Iedereen heeft het in de kruidenkast staan: een potje herbes de Provence. Het grappige is dat deze Provençaalse kruiden zelden of nooit in Zuid-Franse recepten voorkomen. Ze gebruiken er uiteraard tijm, marjolein, basilicum en rozemarijn, maar bijna nooit in gedroogde vorm allemaal door elkaar gehusseld. Als je kunt, gebruik dan ook verse kruiden. Die maken je tian nóg lekkerder.

Lekkere extraatjes

  • Groenten zijn altijd de basis, maar je kunt je tian nog aanvullen met smaakmakers als uiringen, reepjes ansjovis, olijven, kappertjes
  • Graag met kaas? Een Franse geitenkaas is er lekker bij, maar ook Italiaanse kazen zoals grana padano, parmezaan, mozzarella of pecorino, Zwitserse kazen zoals gruyère en emmentaler of Griekse feta kunnen.
  • Voor een lekker korstje kun je de tian afwerken met panko of broodkruimels. Ook geschaafde amandelen, grofgehakte walnoten of pijnboompitten zorgen voor een heerlijke crunch.

Meer recepten voor een tian

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen