Meest recente artikelen

Koken met wijn: zo pak je dat aan

Wat kun je nog meer met wijn?

Koken met wijn: zo pak je dat aan How to's

Wijn om te drinken en om mee te koken

Al jaren wordt wijn gebruikt in de keuken. Het kan een eenvoudig gerecht net dat beetje pit geven waardoor het een uitzonderlijk gerecht wordt. Daarnaast is het een perfecte manier om verspilling tegen te gaan, want restjes wijn van de vorige avond gebruik je de volgende dag dus gewoon in de keuken. 

De wijn die je kiest om mee te koken kan ook heel goed de wijn zijn die je zelf graag drinkt. Een glas voor jou en een glas in de pan! De gouden regel is alleen wel dat de wijn het gerecht moet complementeren. Het moet als het ware samensmelten. In de basisprincipes leggen we uit hoe je dat het beste kunt aanpakken. En in het film-fragmentje hieronder tonen we hoe je het exact moet doen.

Vetvervanger

Het klinkt misschien gek, maar wijn werkt goed als vetvervanger in recepten. Wanneer je een deel van het vet uit een gerecht neemt, is het vaak zo dat er een ander ingrediënt aan toegevoegd moet worden om het verloren vet of vocht te compenseren qua smaak. Dus in feite hoef je je vlees niet meer te bakken in grote hoeveelheden olie of boter, maar slechts een klein beetje; de rest vul je aan met wijn. Niet alleen een stuk lekkerder, maar ook nog eens beter voor de lijn.

Basisprincipes

 • Kies je een droge of zoete wijn? 
  Een droge wijn heeft over het algemeen een hoger alcoholpercentage en bevat nauwelijks natuurlijke suikers. De zoetere varianten hebben (de naam zegt het al) een stuk meer natuurlijke suikers. Dus de keuze hiertussen ligt aan de smaak die je wilt creëren.
 • Tannines 
  De tannines zijn het bittere element in rode wijn. Deze zijn goed te combineren met scherpe gerechten of kunnen fungeren als aroma-versterker voor bijvoorbeeld een sappige biefstuk.
 • Wat past het best?
  De bedoeling is natuurlijk dat wijn het gerecht compleet maakt. Een makkelijk ezelsbruggetje is te kijken naar de kleur van het vlees en de kleur van de wijn. Dus voor lichte 'vlees'soorten zoals vis en kip passen licht gekleurde wijnen of witte wijnen goed. De donkerder gekleurde vleessoorten (rundvlees, rood vlees) kun je het beste combineren met donker gekleurde wijnen.
 • Voorbereiding is key
  Niet alleen het soort vlees, maar ook de manier waarop je het vlees bereidt is erg belangrijk. Een volle wijn past bijvoorbeeld beter bij een kruidig gerecht of een gerecht met zware sauzen. Een lichte rode wijn (soms een rosé) past weer beter bij een gerecht met een romige of lichte saus.
 • Blijf bij de basis
  Belangrijk is dat je goed weet welke smaakindrukken de wijn heeft (peer, citrus, hout, champignons, olijven, meloen, karamel, bessen, chocolade, pruimen, koffie etc.). Op basis hiervan kun je beter combinaties maken met gerechten; dit kan een enorm verschil maken!

(Bron: wijngekken.nl)

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen