Meest recente artikelen

Goeie vraag: mag je courgette ook rauw eten?

En is het gezond?

  • Deel dit artikel:
Goeie vraag: mag je courgette ook rauw eten? Artikel

Courgette rauw eten: is dat eigenlijk mogelijk? En mocht je het doen, is het dan gezond? Hieronder lees je er alles over.

Denk jij bij courgettes meteen aan soep, ovenschotels, pasta en quiche, maar niet aan salades, broodjes en koude hapjes? Het wordt nog niet heel vaak gedaan, maar we kunnen je geruststellen: courgette rauw eten is niet enkel mogelijk, het is ook gezond en superlekker!

De voordelen van rauwe courgette

Courgette is sowieso een gezonde keuze, maar de goede stoffen die erin zitten, blijven beter bewaard als je de groente rauw serveert. Deze vitamines vind je in rauwe courgette:

  • Vitamine A (goed voor je ogen)
  • Vitamine B1 (goed voor je hart)
  • Vitamine B2 (goed voor je zenuwstelsel)
  • Vitamine B6 (goed voor je spijsvertering)
  • Vitamine B11 of foliumzuur (goed voor je immuunsysteem)
  • Vitamine C (goed voor je energieniveau)
  • Kalium (goed voor je bloeddruk)

Bovendien zijn courgettes een prima bron van vezels.

Moet je rauwe courgette schillen?

De vezels en vitamines waarover we het hierboven hadden, vind je vooral in en net onder de schil. Laat die er dus gerust aan! Spoel ‘m wel eerst grondig voor je ‘m verwerkt, en ga indien mogelijk voor biocourgettes.

Courgette rauw eten: onze tips

  • Gebruik je courgettes uit je eigen tuin? Fantastisch! Proef dan wel eerst een klein stukje: als ze bitter smaken, kunnen ze giftig zijn (dat komt door ongewenste kruisbestuiving) en gooi je ze best meteen weg. De kans hierop is heel klein, maar ze is er wel: liever het zekere voor het onzekere nemen, dus.
  • Hoe kleiner de courgette, hoe meer smaak erin zit. Bovendien zit de textuur beter. Ga dus op zoek naar kleine, stevige exemplaren als je ze rauw wilt gebruiken. Grotere courgettes zijn perfect voor stoofschotels en soepen.
  • Een kleine courgette mag dan wel meer smaak bevatten, maar dan nog blijft het geheel wat neutraal. Vergeet daarom geen extra lekkers toe te voegen: marineren is een perfecte manier om dat te doen.
  • Er bestaan ook gele courgettes: net zo lekker en ze brengen meteen wat extra kleur op je bord.

Deze recepten overtuigen je meteen

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen