Meest recente artikelen

Waarom schift mijn saus en hoe kan ik ze nog redden?

Onze beste tips

Waarom schift mijn saus en hoe kan ik ze nog redden? Artikel

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je bent druk bezig met het bereiden van een heerlijke saus, maar plotseling begint deze te schiften. Hoe kun je dit voorkomen, en waarom schift saus eigenlijk? Wij leggen het voor je uit.

Een lekkere saus kan je gerecht naar een hoger niveau tillen. Maar soms loopt het mis en ontstaat er een onaantrekkelijk, gescheiden goedje. Waarom schift saus, en hoe kun je dit voorkomen

Waarom schift saus?

Temperatuur

Temperatuur is een cruciale factor bij het maken van sauzen. Plotse temperatuurschommelingen kunnen er namelijk voor zorgen dat je saus schift. Hou daarom steeds rekening met deze tips:

  • Laat je ingrediënten op kamertemperatuur komen voordat je ze gaat mengen.
  • Gebruik je eidooiers als bindmiddel? Laat de saus dan nooit koken.
  • Bij het verhitten van sauzen is het belangrijk om de temperatuur geleidelijk te verhogen en constant te roeren.
  • Wil je een saus op voorhand maken, of een restje bewaren? Zorg er dan voor dat deze volledig is afgekoeld voordat je hem in de koelkast plaatst.

Vocht

De juiste verhouding tussen vocht en andere ingrediënten is essentieel. Als je te veel vocht toevoegt, kan de saus dun en waterig worden. Als er te weinig vocht is, zal de saus eerder dik en geconcentreerd zijn. Dit onevenwicht kan ervoor zorgen dat de ingrediënten in de saus gaan scheiden, waardoor schifting optreedt. Maak je een ovenschotel met groenten? Laat de groenten dan steeds goed uitlekken, of knijp het vocht er op voorhand uit. Zo voorkom je dat het vocht vrijkomt in de oven, waardoor de saus kan gaan schiften.

Zuurtegraad

Ook de verhouding tussen vetten en zuren is belangrijk. Vetten en zuren hebben de neiging om van nature niet goed met elkaar te mengen. De aanwezigheid van vet (bijvoorbeeld olie of boter) en zuren (bijvoorbeeld citroensap of azijn) kan ervoor zorgen dat de emulsie in de saus instabiel wordt en de ingrediënten gaan scheiden. Daarom is het belangrijk om de vetstof geleidelijk aan toe te voegen (zoals de olie bij het maken van mayonaise). Wanneer je light room of magere melk gebruikt, zal je saus trouwens ook sneller schiften dan wanneer je de originele variant gebruikt.

Zo kun je geschifte saus redden

Botersaus

Voeg een scheutje koud water of witte wijn toe en plaats een staafmixer op de bodem van je pannetje. Laat de mixer telkens kort pulseren en herhaal dit tot het vet en de vloeistof weer één saus worden. Mix nog even goed door tot je weer een glimmende, gebonden botersaus hebt.

Roomsaus

Kook een kleine hoeveelheid room in een propere pot en voeg hier geleidelijk aan de geschifte saus aan toe. Meng goed door.

Saus op basis van melk

Haal de saus meteen van het vuur en doe de pan in een ijsbad. Werkt dit niet? Voeg dan ook nog enkele ijsblokjes toe.

Saus op basis van ei

Klop een eidooier met een eetlepel vocht los in een propere kom en voeg lepel per lepel de geschifte saus toe. Meng goed.

Mayonaise

Doe 1⁄2 koffielepel heet water in een schone kom. Klop met je vuile klopper (waar je net de mayonaise mee maakte) in het hete water tot er zich schuim vormt. Dan voeg je héél langzaam de geschifte mayonaise toe, terwijl je goed doorklopt. Wanneer je de helft van de geschifte mayo hebt toegevoegd, zou je een verschil moeten zien. Werkt dit niet? Gebruik dan dezelfde methode zoals bij een saus op basis van ei.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen