Meest recente artikelen

Wat is saus Veronique en hoe maak je ze?

How to

Wat is saus Veronique en hoe maak je ze? Artikel

Saus Veronique is een klassieke saus die je meestal geserveerd krijgt bij tongfilet. Maar wat is het precies? En hoe maak je die ‘sauce Véronique’?

Veroniquesaus is een klassieke roomsaus met witte druiven. Wil je ze graag zelf maken? Lees dan zeker verder. Wij leggen uit wat saus Veronique precies is en hoe je aan de slag gaat met deze topcombinatie.

Wat is lekker met saus Veronique?

Wanneer je in een klassiek Frans restaurant 'Sole Véronique' bestelt, krijg je tongfilets in wittedruivensaus. Geen fan van tongfilet? Je kunt ze ook met andere soorten witte vis in plaats van tong serveren. Er zijn zelfs combinaties met verfijnd gevogelte zoals piepkuiken, fazant of parelhoen. Je dient het gerecht meestal op met kroketten of pommes duchesse.

Franse klassieker

Waarom heet de bereiding saus 'Veronique'? Het gerecht werd bedacht door monsieur Malley, saucier in het Parijse Ritz. Hij was bekend om z'n pocheertalent en om de sauzen die hij bedacht bij vis. Het gerecht vernoemde hij naar de pasgeboren dochter van een van zijn medewerkers.

Bereiding

Traditioneel wordt sauce Véronique gemaakt met room, witte druiven, sjalot en witte wijn. Oorspronkelijk gaat er ook droge vermout in maar die wordt vandaag dikwijlsweggelaten. Of het wordt vervangen door druivensap en zelfs cognac.

De ingrediënten verschillen vaak tussen keukenchefs onderling. Zo kun je recepten vinden met uiteenlopende smaakmakers. Zo zit er soms knoflook in, of dragon, dille, venkel, tijm, citroen…

Wat is de basis van saus Veronique?

Maar de absolute constante blijven de room en de druiven in de saus. Meestal start het recept met het pocheren van de vis in witte wijn. Het kookvocht van die vis vormt de basis van de saus Veronique.

Bij gevogelte gaat de witte wijn bij het aanbaksel van het gebraden vlees. Daarna gaan de room en de druiven erbij.

Tips

  • Ga voor pitloze druiven, zo zitten er geen vervelende pitjes in je gerecht.
  • Wil je dat de druiven meer smaak afgeven, dan kun je ze vooraf doormidden snijden.
  • Hier vind je extra tips om je sauzen nog beter te maken.

Zelf saus Veronique maken?

In deze recepten voor tong of fazant met druiven leggen we de bereiding nog eens stap voor stap uit.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen