Meest recente artikelen

Dit kun je beter niet invriezen

Alles op een rijtje

Dit kun je beter niet invriezen Artikel

Twijfel je soms of je bepaalde voedingsmiddelen of klaargemaakte maaltijden kunt invriezen? Wij maakten een lijstje van zaken die je beter niet in de diepvriezer stopt.

Deze dingen kun je beter niet invriezen

Sommige zaken kun je beter niet invriezen, hoe aanlokkelijk het soms ook is. De diepvriezer kan de smaak of textuur van bepaald eten namelijk aantasten, en dat wil je natuurlijk niet. Deze dingen vries je dus liever niet in:

1. Zachte kazen

Zachte geitenkaas, roomkaas, smeerkaas, mozzarella, … Allemaal zachte kaasjes die je best niet invriest. Ze bevatten namelijk veel vocht dat bij het bevriezen uitzet en de textuur van de kaas helemaal kan verpesten. Snel een kaasavondje organiseren, dan maar! 😉

2. Ingedikte sauzen

Sausjes die je hebt ingedikt met maïszetmeel of bloem, hou je best ook weg van de vriezer. Ze zullen schiften als je ze opnieuw ontdooit.

3. Gefrituurd voedsel

Inderdaad: frituurhapjes die je in de winkel koopt, zijn meestal ook al eens voorgefrituurd, maar 't is geen goed idee om dat thuis na te doen. Zelfs als je ze opnieuw in het frituurvet gooit, zul je nooit een krokant resultaat krijgen.

4. Rauwe bladgroenten

Salade, kool, spinazie, … kun je invriezen als je ze eerst blancheert en van plan bent ze in warme bereidingen te gebruiken. De rauwe blaadjes zouden we echter niet in de diepvries stoppen: ze komen er gegarandeerd slapjes uit en zijn onbruikbaar voor een salade.

 

Deze dingen kun je invriezen, maar …

1. Eieren

Eieren invriezen is perfect mogelijk, maar niet in hun geheel: ze zouden namelijk weleens kunnen barsten. Bewaar de eiwitten en -gelen apart (bijvoorbeeld voor meringues of aardappelpurees), of kluts ze op voorhand en verdeel ze over diepvrieszakjes (schrijf er dan wel op om hoeveel eieren het gaat).

2. Room

Opgeklopte room kun je beter niet invriezen, maar gewone, onbewerkte room wél. De ontdooide versie doet het prima in sausjes, maar kan achteraf niet meer opgeklopt worden.

3. Fruit

Niets houdt je tegen om lekker vers fruit in te vriezen: je maakt er immers lekkere smoothies en confituur mee. Bevroren druiven zijn trouwens perfecte ijsblokjes om wijn te koelen. Verwacht wel niet dat het fruit dezelfde textuur zal hebben als voor het invriezen: het gewoon opeten raden we dan ook niet aan.

4. Gekookte pasta

Heb je wat spaghetti en saus over, en sta je op het punt om alles samen in een diepvriesdoosje te stoppen? Niet doen: de pasta zal bij het ontdooien meer weghebben van een papje dan van heerlijke deegsliertjes. Wil je je gekookte pasta toch invriezen? Zorg er dan voor dat je 'm al dente kookt zodat hij bij het opwarmen nog een beetje verder kan garen zonder uit elkaar te vallen.

5. Verse kruiden

Wil je die zelfgekweekte kruiden bewaren voor later? Dat kan, maar versnipper ze dan eerst, leg ze in een ijsblokjesvorm en giet er olijfolie over. Die bevroren olieblokjes zijn heerlijk als starter voor een lekkere stoofpot of saus.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen