Meest recente artikelen

Dé bakgids voor de lekkerste taarten en gebak

De lekkerste taart bakken doe je zo

Dé bakgids voor de lekkerste taarten en gebak Artikel

Taart bakken moeilijk? Helemaal niet! Dankzij onze tips tover jij vanaf nu deze heerlijke taarten en gebak uit de oven. Smakelijk!

Deeg

  • Bladerdeeg moet je goed heet laten worden om een krokante korst te krijgen. Bak bladerdeegtaarten daarom altijd in een metalen vorm of op een metalen bakplaat in een oven op heteluchtstand. Een siliconenvorm is niet handig voor bladerdeeg: je korst zal barsten als je de vorm uit de oven neemt. Ook keramieken of glazen bakvormen zijn minder geschikt omdat ze de temperatuur minder goed geleiden. Lees hier meer over het materiaal van je bakvorm. 
  • Door gaatjes in je bladerdeeg te prikken, komt het minder omhoog. Vooral in het midden van je taartje is dat belangrijk. Let er bij het doreren op dat de eidooier niet op de zijkanten van het deeg komt: het deeg kan dan minder goed rijzen.
  • Bladerdeeg maken is een kunst: je maakt het door je basisdeeg steeds opnieuw met een laagje boter ertussen dubbel te vouwen en uit te rollen. Zo krijg je dunne velletjes smeuïg deeg met lucht ertussen. Omdat dat erg veel tijd in beslag neemt, gebruiken we kant- en-klaar bladerdeeg.
  • Kruimeldeeg uitrollen is een lastig werkje: als het deeg te koud is, is het hard en moeilijk uit te rollen, is het te warm dan scheurt het. Zet het eventueel tussendoor weer in de koelkast. Scheurtjes kun je herstellen door er een stukje deeg bovenop te leggen en weer uit te rollen. Om het deeg in de vorm te leggen, vouw je het dubbel zodat je het beter kunt oppakken, en ontvouw je het in de vorm. Duw de randjes aan en ga er met een deegroller over zodat ze er netjes uitzien. Duw dan met je duim langs de randen van het deeg, zodat het een beetje boven de rand van de taartvorm uit komt.
  • Gebruik je een deeg dat je kunt uitrollen, dan hoef je de vorm niet te bebloemen, een laagje boter of margarine is voldoende. Daarmee plakt het deeg beter tegen de randen van de vorm en wordt de korst ook mooier bruin.

Krokante taartbodem

Als de basis goed zit, kan je taart niet meer stuk! Daarom is het belangrijk om je deeg voor te bakken. Blind bakken heet dat in bakkerstermen. Blind bakken doe je bij taarten waarvan de vulling niet moet gebakken worden (bijvoorbeeld een fruittaart met banketbakkersroom) of waarvan de vulling vloeibaar is. Hoe je het doet lees je hier.

Size does matter!

De meest courante maten van ronde bakvormen zijn 20, 22 en 24 cm diameter. Vraagt een recept een grotere of kleinere vorm en heb je die niet in huis, dan kun je toch je eigen vormen gebruiken. Lees hier al onze tips voor het omrekenen en volg deze vuistregels.

  • Ga je voor een grotere vorm? Verlaag dan de oventemperatuur en bak de cake of biscuit wat langer.
  • Ga je voor een kleinere vorm? Verhoog de oventemperatuur en bak de cake of biscuit korter dan in het oorspronkelijke recept. De eerste keer is het een beetje zoeken naar de juiste temperatuur en baktijd, maar maak het jezelf gemakkelijk en noteer bij je oorspronkelijke recept wat je veranderd hebt. De volgende keer kun je dan van deze gegevens vertrekken.

Handig om te weten

  • Bij een biscuitbeslag is het belangrijk dat er veel lucht in het beslag komt en dat je snel kunt werken, zonder dat het beslag inzakt. Geef jezelf dus een vliegende start en zorg ervoor dat alle ingrediënten klaarstaan. Je gebruikt het best eieren op kamertemperatuur, die kun je het luchtigst kloppen.
  • Bij een biscuit zorgen de eieren en de gezeefde bloem ervoor dat het beslag gaat rijzen, een rijsmiddel is eigenlijk niet nodig. Speel je toch liever op zeker? Gebruik dan zelfrijzende bloem, in dezelfde hoeveelheid als de bloem en het maïszetmeel samen. Is je zelfrijzende bloem op? Zo maak je ze zelf!
  • Een staande mixer (zoals een KitchenAid of Kenwood) is ideaal om biscuitbeslag luchtig te kloppen. Hou er rekening mee dat deze toestellen heel krachtig kloppen en dat je daardoor meer beslag kunt hebben dan met een gewone mixer. Giet niet zomaar alles in de vorm, het zou kunnen dat die overloopt. Biscuit mag je vullen tot 2/3de van de vorm.
  • Zelfrijzende bloem is fijne gezeefde bloem waar bakpoeder en zout aan toegevoegd zijn. Als je zelfrijzende bloem moet gebruiken, staat dat in een recept altijd uitdrukkelijk vermeld. Staat er gewoon 'bloem', dan gebruik je patisseriebloem.
  • Cake en biscuit kun je invriezen! Laat je gebak volledig afkoelen en verpak het zonder versiering in een laag vershoudfolie met daarrond aluminiumfolie. Je gebak is zo 6 maanden houdbaar. Lees dit artikel voor cake uit de diepvriezer.
  • Door je bakplaat eerst in te vetten met boter en er dan een vel bakpapier op te leggen, zorg je ervoor dat het papier goed blijft liggen als je het beslag erop spuit.
  • Dé truc bij het bakken van soesjes of eclairs is de ovendeur lang genoeg dicht te houden. Weersta de verleiding om eens van dichtbij te gaan kijken, je gebakjes zullen onverbiddelijk inzakken! Het gebak is klaar als er geen luchtbelletjes meer aan de oppervlakte van het deeg verschijnen. Dan pas mag de ovendeur open.

Kies je materiaal

Bakvormen bestaan in verschillende materialen. Wat kies je nu best?

  • Blauw staal: bakkers zweren erbij. De vor­men geleiden de warmte zeer goed en geven je gebak een mooi korstje. Hoe meer je ze gebruikt, hoe beter ze worden, door de extra laagjes vet. Daarom was je ze beter niet af met zeep: schoonwrijven met keukenpapier is het beste.
  • Metaal met antiaanbaklaag: erg gebruiks­vriendelijk, want als je de vorm invet, plakt het gebak niet aan de vorm. Daar­door hebben deze vormen minder onder­ houd nodig. Je kunt ze afwassen met af­ wasmiddel, wel het liefst met de hand.
  • Blik: denk aan de klassieke, goedkope springvormen. Ze durven weleens aan te bakken. Dit kun je voorkomen door ze goed in te vetten of te bekleden met bak­ papier. Een ander nadeel is dat ze makke­lijk roesten – altijd goed afdrogen dus.
  • Aardewerk: geleidt de warmte niet zo goed, je taart zal langer in de oven moeten dan in een metalen vorm. Wel geschikt als je taart in de vorm wilt serveren, bijvoorbeeld quiche. Je mag in deze vormen ook snijden.
  • Silicone: bakt niet aan, waardoor je je gebak makkelijk kunt ontvormen. Voor taarten met een harde korst zijn deze vormen niet zo geschikt, want het materi­aal buigt, waardoor de korst breekt. Voor cake zijn ze dan weer ideaal. Bestaat in leuke vormen en figuren.

Weetje: Gebak in een blinkende, lichtgekleurde vorm moet langer in de oven dan gebak in een donkergekleurde vorm. Dat komt omdat de donkere kleur warmte beter geleidt.

De lekkerste taarten en gebak

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen