Meest recente artikelen

Waarom lukken m'n soesjes niet meer?

Libelle Lekker helpt!

Waarom lukken m'n soesjes niet meer? Artikel

Gaby: "Vroeger lukten mijn soesjes altijd goed, maar de laatste tijd niet meer. Ik gebruik steeds hetzelfde recept. Wat doe ik fout?"

Soesjes zijn superlekker, maar durven inderdaad wel eens te mislukken. Nochtans is het eigenlijk niet zo moeilijk, je moet gewoon weten waar je op moet letten.

(lees verder onder de foto's)

Waarom lukken m'n soesjes niet meer?

  1. De verhoudingen in het recept zijn belangrijk. Meet dus alles zorgvuldig af, liefst met een digitale keukenweegschaal (een mechanische meet minder nauwkeurig). Laat de ingrediënten ook liefst een halfuurtje op kamertemperatuur komen voor je begint.
  2. Soezendeeg is een gekookt deeg met water en boter erin. Doe de boter niet in één grote klont in de pan, maar snij ze in kleine blokjes: zo duurt het minder lang voor alle boter gesmolten is, want in de tussentijd kan er al wat water verdampen en kloppen de verhoudingen van je recept misschien niet meer.
  3. Voeg alle bloem in één keer toe.
  4. Roer met een houten lepel tot het deeg als een bal van de bodem loskomt.
  5. Als het roeren met de hand te zwaar wordt, gebruik dan de deeghaken van de mixer.
  6. Haal de pan van het vuur en laat het deeg een klein beetje afkoelen. Roer er een voor een de eieren door. Klop het laatste ei los voordat je het toevoegt, je hebt het misschien niet volledig nodig. Het deeg moet soepel zijn en belletjes vertonen, en als een lint van je houten lepel aflopen.
  7. Daarna doe je het beslag in een spuitzak en spuit je toefjes ervan op een bakplaat met bakpapier. Bak de soesjes volgens het recept. Als je hetzelfde recept als vroeger gebruikt en dat nu niet meer werkt, ligt het waarschijnlijk niet aan het recept dat de soesjes mislukken, maar eerder aan de oven. Misschien is die al wat ouder en is de temperatuursaanduiding niet meer correct. Dit kun je controleren met een oventhermometer (te koop in kookwinkels). Is de werkelijke temperatuur in de oven te laag, dan moet je de temperatuurknop iets hoger draaien óf de soesjes iets langer laten bakken. Dé truc voor mooie soesjes is om te wachten met het openen van de oven tot je helemaal geen luchtbelletjes meer ziet verschijnen aan het oppervlak van de soesjes. Als je de deur opendoet wanneer ze nog niet volledig droog zijn, loop je het risico dat de soesjes inzakken. Draai ze daarna om en laat ze nog een paar minuutjes verder bakken, of schakel de oven uit en laat je soezen er nog een tiental minuten verder in drogen. Plotse temperatuurschommelingen kunnen je soesjes ook doen inzakken.
    Waarom lukken m'n soesjes niet meer? 1
  8. Laat de soesjes volledig afkoelen op een rooster.
    Waarom lukken m'n soesjes niet meer? 2
  9. Nu kun je ze gaan vullen. Knip de soezen open en vul ze met slagroom of banketbakkersroom. Of doe de vulling in een spuitzak met een scherp mondje, prik onderaan door de soes en spuit er de vulling in. Eventueel kun je ze nog even in gesmolten chocolade dompelen, en smullen maar!
    Waarom lukken m'n soesjes niet meer? 3

Onze recepten voor de allerlekkerste soesjes

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Heb jij ook een kookvraag waar wij je mee kunnen helpen? Stuur je vraag naar lekker@libelle.be. We doen ons best om je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen