Meest recente artikelen

Boter vervangen in gebak?

Minder calorieën, check!

Boter vervangen in gebak? Artikel

Ben jij altijd wel te vinden voor een leuk bakreceptje? Wij ook! Jammer genoeg is het altijd even slikken wanneer je leest hoeveel boter er wel niet in je favoriete cakereceptje gaat. Gelukkig bestaat er een slim trucje om de calorieën een beetje binnen de perken te houden.

Een smeuïge appelcake, heerlijke frangipane of vrolijke marmercake zijn compleet ondenkbaar zonder een royale klont roomboter, toch? Roomboter zorgt ervoor dat de smaak én structuur van je gebak goed zit. Maar is dat wel zo? Wij kunnen wel wat situaties bedenken waarin het handig zou zijn om de boter (deels) te vervangen:

Zo ga je boter vervangen

Wist je dat appelmoes een perfecte vervanger is van boter? En je kan zelf makkelijk appelmoes maken. Zorg er gewoon voor dat je een gladde appelmoes maakt, bijvoorbeeld met een staafmixer.
Ook belangrijk: laat de appelmoes eerst op kamertemperatuur komen vooraleer je hem verwerkt in gebak. Extra suiker heeft de appelmoes zeker niet nodig. Integendeel, de kans is groot dat je ook minder suiker in je recept zal gebruiken, omdat appels van nature al zoet zijn.

Geen tijd om appelmoes te maken? Gebruik dan gerust een bokaal appelmoes uit de supermarkt. Vooral appelmousseline heeft de juiste structuur om boter te vervangen in gebak.

Hoeveel boter vervangen?

Stel dat je in je recept 200 g roomboter moet gebruiken. Vervang dan gerust de helft ervan door appelmoes. Is sommige recepten kan je alle boter vervangen door een gelijk volume aan appelmoes. Maar vergeet niet dat roomboter een belangrijke smaakmaker is. Andere plantaardige vervangers voor boter zijn:

  • kokosvet
  • margarine
  • zonnebloemolie

Onze lekkerste bakrecepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen