Recept

Spritskoekjes in de vorm van zuurstokken

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Ken je die typische zuurstokken voor in de kerstboom? Wel, deze zuurstokken maak je zelf, van spritskoekjes, en ze smaken heerlijk zoet.

Het icingpoeder en de voedingskleurstof voor het glazuur vind je bij zaken die bakproducten verkopen.

bereiding
 1. 1

  Snij de boter in blokjes en doe ze in een kom. Vul de gootsteen met warm water, zet de kom erin en roer de boter goed mals. Ze mag niet smelten.

 2. 2

  Haal de kom uit de gootsteen. Mix met een mixer met kloppers op halve snelheid de poedersuiker, de vanille-essence en het ei door de boter. Voeg tot slot de gezeefde bloem en het zout toe en mix op lage snelheid tot een homogeen en spuitbaar deeg.

 3. 3

  Verwarm de oven voor op 200°C. Plaats een gekarteld spuitmondje met grote opening in een stoffen spuitzak en vul de zak met deeg.

 4. 4

  Smeer een beetje boter op de bakplaat en 'plak' hier een vel bakpapier op. Spuit koekjes in de vorm van een wandelstok op de bakplaat en laat er voldoende ruimte tussen: ze lopen nog een beetje uit bij het bakken.

 5. 5

  Bak de koekjes ongeveer 8 minuten in de voorverwarmde oven. Ze zijn klaar als de randjes licht beginnen te kleuren. Laat ze afkoelen op een rooster.

 6. 6

  Roer het icingpoeder los met enkele druppels water, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe bij de helft van het glazuur enkele druppels rode voedingskleurstof: begin met één druppeltje en voeg meer toe tot je het gewenste rood krijgt. Versier de koekjes met nonchalante strepen glazuur in wit en/of rood. Dit doe je door een vork in het glazuur te dippen en boven de koekjes heen en weer te zwaaien. Laat het glazuur goed uitharden, dit kan enkele uren duren.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Spritskoekjes in de vorm van zuurstokken

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!