Meest recente artikelen

Hou jij van warme kaas? Dan is halloumi écht iets voor jou!

Heb jij 'm al ontdekt?

Hou jij van warme kaas? Dan is halloumi écht iets voor jou! Artikel

Heb jij al eens gehoord van halloumi? Deze Cypriotische kaas is erg populair in Mediterrane landen en het Midden-Oosten. Hij is lekker zout en ideaal om te bakken. Ontdek hier alles over dit heerlijk kaasje.

Wat is halloumi?

Halloumi is een Cypriotische kaas die ook in Griekenland en het Midden-Oosten erg populair is. De kaas wordt in Cyprus al generaties lang gemaakt door herders. Traditioneel maken ze 'm met een mengsel van geiten- en schapenmelk, maar de industriële versies bevatten vaak ook koemelk.

Halloumi smaakt zout en pittig. Als je de kaas graag minder zout eet, kun je 'm even laten weken in wat water. Dankzij zijn hoge eiwitgehalte wordt hij vaak gebruikt in vegetarische gerechten, maar ook in combinatie met vis of vlees is hij erg lekker. Dankzij zijn zoute smaak en stevige textuur kan je halloumi het best omschrijven als een mix van feta en mozzarella.

Kopen

Enkele jaren geleden was halloumi bij ons nog moeilijk te krijgen, maar intussen vind je 'm in de koelafdeling bij de kaas in de supermarkt of bij de kaasboer. Hij blijft vacuüm verpakt enkele maanden goed en is ideaal om altijd in huis te hebben.

Bereiden

Halloumi eet je niet rauw, want dan smaakt hij een beetje elastisch. Je bakt of grilt 'm in de pan of gaart 'm in de oven. De kaas zal lichtbruin karamelliseren. Dé troef is dat zijn smeltpunt veel hoger ligt dan die van andere kazen. Daardoor kan je hem perfect verwarmen zonder dat hij smelt, maar wel een heerlijk krokant korstje krijgt. Bakken, grillen, frituren: het kan allemaal! Maar ook koud is hij erg lekker.

Op z'n Belgisch

Ondertussen is er ook een Belgische variant van halloumi op de markt: Berloumi. Onze Libelle Lekker chef Sandra Bekkari maakte hier eerder al een lekkere courgetti met paprikasaus en Berloumi mee.

Gerechten met halloumi

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen