Meest recente artikelen

Hoe voorkom je dat een pizzasteen barst?

Wij laten je niet barsten

Hoe voorkom je dat een pizzasteen barst? How to's

Je hebt ongetwijfeld al verhalen gehoord over gloednieuwe pizzastenen die erg snel barsten. Gelukkig zijn er manieren om dat te voorkomen!

Een pizzasteen is een geweldige tool om je homemade pizza's écht knapperig te krijgen. Ze zijn supereenvoudig in gebruik, maar je hoort weleens dat ze snel scheuren vertonen. Hoe je een barst in je pizzasteen voorkomt? Dit zijn onze tips:

1. Laat de steen mee voorverwarmen met de oven …

Als je de steen pas in de oven legt als die z'n hoogste temperatuur bereikt heeft, zal de temperatuurschok te groot zijn. Bovendien zal je pizzasteen de hitte veel beter vasthouden als hij van in het begin mee in de oven ligt.

2. … of leg 'm op de barbecue als hij nog koud is

Heel wat pizzastenen kun je ook op de barbecue gebruiken: hoe leuk is dat? Maar let op: ook hier geldt dat je 'm best van in het begin op de barbecue legt. Zorg er ook voor dat de steen je houtskool niet raakt. Idealiter laat je 'm zeker een halfuur tot een uur opwarmen onder gesloten deksel.

3. Was de steen niet

Zal je pizzasteen vuil worden? Jazeker. Mag je 'm dan wassen? In geen geval! Pizzastenen zijn gemaakt van poreus materiaal dat alles absorbeert waar 't mee in contact komt, dus ook water en – erger nog – afwasmiddel. Stop 'm dus ook zeker niet in de vaatwasser. Korstjes kun je eraf schrapen met een stugge borstel en eventueel neem je 'm daarna nog even af met een licht vochtige doek (zonder zeep). Blijven er daarna toch nog vlekken achter? Geen zorgen: die geven geen smaak af.

4. Leg geen koud deeg op een warme pizzasteen

Zorg ervoor dat je deeg op kamertemperatuur (of warmer) is, voor je 'm op de pizzasteen legt, ook weer om die temperatuurschok te voorkomen. Wil je graag een diepvriespizza klaarmaken met je pizzasteen? Leg 'm er dan in geen geval bevroren op, maar wacht tot-ie ook op kamertemperatuur is.

5. Leg de steen nooit rechtstreeks op je aanrecht

Als je een aanrecht hebt dat hittebestendig is, ben je het misschien gewend om hete potten en pannen er rechtstreeks op te zetten. Doe dat in geen geval met een pizzasteen. Het frisse oppervlak van je aanrecht kan er namelijk voor zorgen dat je fragiele pizzasteen instant breekt. Haal die onderzetters dus maar boven!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen