Meest recente artikelen

10 simpele tips voor minder voedselverspilling

Zero waste

  • Deel dit artikel:
10 simpele tips voor minder voedselverspilling Artikel

Wij gaan voor zero waste. Doe je mee? Wij verzamelden alvast onze ultieme tips voor minder voedselverspilling. Ze zijn supermakkelijk, maar zorgen voor een wereld van verschil. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

1. Maak een boodschappenlijstje

Stel een boodschappenlijstje op voordat je naar de winkel gaat, en hou je eraan. Dit is extra gemakkelijk als je op voorhand een weekmenu samenstelt, zodat je perfect weet wat je nodig hebt. Wist jij al dat je je favoriete recepten op onze site kunt bewaren in je persoonlijk kookhoekje? Blader door je favoriete recepten en stel zo zelf je weekmenu samen. Extra handig: op basis van je bewaarde recepten of je gekozen weekmenu kun je op libelle-lekker.be ook meteen een boodschappenlijstje samenstellen.
Geen zin om zelf een weekmenu te maken? Geen probleem, dan kun je gewoon ons weekmenu bekijken! Of schrijf je in voor onze gratis weekmenu nieuwsbrief als je het menu elke maandagochtend in je mailbox wilt ontvangen.

2. Koop ook eens ‘lelijke’ groenten en fruit

We hebben meestal de neiging om de mooist gevormde en best uitziende groenten en fruit te kiezen in de winkel. Hierdoor blijven de minder mooiste stukken vaak liggen, en moeten ze uiteindelijk worden weggegooid. Maar tenzij de groente of het stuk fruit écht genkeusd is, heeft hun uiterlijk geen impact op hun smaak of kwaliteit. Koop dus vaker de ‘lelijke’ stukken groenten en fruit en voorkom dat ze in de vuilbak terechtkomen.

3. En koop vaker diepvriesproducten

Ken je dat: je koopt heel wat groenten en fruit in de winkel, maar deze worden uiteindelijk toch sneller slecht dan je had verwacht. Door vaker te kiezen voor diepvriesgroenten en -fruit, zorg je meteen voor heel wat minder voedselverspilling. Neem gewoon een handje erwten, bessen, broccoli uit de diepvries,… en bewaar de rest nog veel langer. Bovendien zitten de groenten en fruit nog vol met vitaminen, aangezien ze meestal meteen na het oogsten worden ingevroren.

4. Ruim je koelkast, diepvriezer en voorraadkast regelmatig op

Zo weet je perfect wat je nog hebt van de winkel, en welke zaken die je al in huis hebt eerst op moeten.

5. Hou in de gaten welk eten je vaak moet weggooien

Hou een lijstje bij van alle producten die je moet weggooien omdat ze vervallen zijn. Herken je na een tijdje bepaalde patronen, bijvoorbeeld dat je wel vaker zure melk weggooit? Koop er volgende keer dan minder van, of kies voor een kleinere verpakking.

6. Leer koken met restjes

Gooi jij ook soms restjes eten weg? Die paar blaadjes sla, wat overgebleven gehakt, een paar worteltjes, enkele schepjes aardappelpuree … Zonde! Hou ze nog even bij, want je kunt er vaak nog héél lekkere gerechtjes mee maken. Wij geven je 20x recepteninspiratie. En hieronder vind je heel wat interessante tips.

7. Breng oud brood weer tot leven in de oven

Niets lekkerder dan vers brood. Maar jammer genoeg durft dit soms snel hard en taai te worden. Geen nood. Weggooien hoeft niet want er bestaat gewoon een trucje om ‘m weer vers te krijgen. Besprekel het brood met water en bak het daarna voor 5 minuutjes in een oven op 200 graden. Daarna is je brood weer zo goed als nieuw!

8. Fleurige sla dankzij keukenpapier en ijsbadjes

Sla wordt snel slap door de grote hoeveelheid vocht die vrijkomt als je ‘m bewaart. Stop daarom een vel keukenpapier bij je sla om het overtollige vocht op te slorpenDeze truc werkt ook voor wortelen. Zien je blaadjes sla er toch een beetje slapjes uit? Verfris ze dan in een kom ijswater gedurende zo’n 5 tot 20 minuutjes. Je zult zien dat de sla opnieuw een pak knapperiger worden!

9. Droog je kruiden, of vries ze in

Kruiden kun je niet maandenlang bewaren. Wat je er wel mee kan doen is je restjes invriezen, of ze drogen. Makkelijk en superhandig!

10. Investeer in producten die je eten langer vers houden

Dankzij enkele handige producten kan jij je voedingswaren makkelijk langer bewaren. Wij testten er enkele voor jullie uit en bieden onze ultieme favorieten aan in onze Libelle Lekker Shop.

  • Deze charcuteriedoos zorgt ervoor dat je charcuterie langer vers blijft, en zorgt meteen ook voor extra plaats in je koelkast.
  • Deze plasticvrije bewaarwraps zijn een duurzaam en vegan alternatief voor vershoudfolie. Zo blijven je restjes langer goed én denk je aan het milieu.
  • Deze slimme vershouddeksels gebruik je eindeloos opnieuw. Ze sluiten je kommen hermetisch af én je kunt ze eindeloos hergebruiken. In de set zitten vershouddeksels in 6 verschillende formaten, met diameters tussen 6 en 21 cm. Er is dus altijd een formaat dat past.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.