10 simpele tips voor minder voedselverspilling
Zero waste
Wij gaan voor zero waste. Doe je mee? Wij verzamelden alvast onze ultieme tips voor minder voedselverspilling. Ze zijn supermakkelijk, maar zorgen voor een wereld van verschil. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
1. Maak een boodschappenlijstje
Stel een boodschappenlijstje op voordat je naar de winkel gaat, en hou je eraan. Dit is extra gemakkelijk als je op voorhand een weekmenu samenstelt, zodat je perfect weet wat je nodig hebt. Wist jij al dat je je favoriete recepten op onze site kunt bewaren in je persoonlijk kookhoekje? Blader door je favoriete recepten en stel zo zelf je weekmenu samen. Extra handig: op basis van je bewaarde recepten of je gekozen weekmenu kun je op libelle-lekker.be ook meteen een boodschappenlijstje samenstellen.
Geen zin om zelf een weekmenu te maken? Geen probleem, dan kun je gewoon ons weekmenu bekijken! Of schrijf je in voor onze gratis weekmenu nieuwsbrief als je het menu elke maandagochtend in je mailbox wilt ontvangen.
2. Koop ook eens ‘lelijke’ groenten en fruit
We hebben meestal de neiging om de mooist gevormde en best uitziende groenten en fruit te kiezen in de winkel. Hierdoor blijven de minder mooiste stukken vaak liggen, en moeten ze uiteindelijk worden weggegooid. Maar tenzij de groente of het stuk fruit écht genkeusd is, heeft hun uiterlijk geen impact op hun smaak of kwaliteit. Koop dus vaker de ‘lelijke’ stukken groenten en fruit en voorkom dat ze in de vuilbak terechtkomen.
3. En koop vaker diepvriesproducten
Ken je dat: je koopt heel wat groenten en fruit in de winkel, maar deze worden uiteindelijk toch sneller slecht dan je had verwacht. Door vaker te kiezen voor diepvriesgroenten en -fruit, zorg je meteen voor heel wat minder voedselverspilling. Neem gewoon een handje erwten, bessen, broccoli uit de diepvries,… en bewaar de rest nog veel langer. Bovendien zitten de groenten en fruit nog vol met vitaminen, aangezien ze meestal meteen na het oogsten worden ingevroren.
4. Ruim je koelkast, diepvriezer en voorraadkast regelmatig op
Zo weet je perfect wat je nog hebt van de winkel, en welke zaken die je al in huis hebt eerst op moeten. Controleer de data van producten. Een ‘te gebruiken tot’ datum staat op producten die snel bederven (zoals vlees en koelverse producten). Deze kunnen best ook worden weggegooid zodra ze over datum zijn. ‘Ten minste houdbaar tot’ wordt gebruikt voor minder bederfelijke producten. Tot deze datum wordt de kwaliteit gegarandeerd maar producten zoals rijst en suiker zijn dan nog prima te gebruiken.
5. Hou in de gaten welk eten je vaak moet weggooien
6. Leer koken met restjes
Gooi jij ook soms restjes eten weg? Die paar blaadjes sla, wat overgebleven gehakt, een paar worteltjes, enkele schepjes aardappelpuree … Zonde! Hou ze nog even bij, want je kunt er vaak nog héél lekkere gerechtjes mee maken. Wij geven je 20x recepteninspiratie.
Sinaasappels of citroenen uitgeperst, maar niks van plan met de schillen? Citrusschillen kan je drogen om er thee van te maken. Of maak je eigen schoonmaakmiddel! Vul een pot voor ¾ met witte azijn, voeg de citrusschillen toe, laat 2 à 3 weken staan en schud af en toe. Perfect om de badkamer schoon te maken.
Hieronder vind je nog meer tips over wat je kunt doen met restjes.
7. Breng oud brood weer tot leven in de oven
Niets lekkerder dan vers brood. Maar jammer genoeg durft dit soms snel hard en taai te worden. Geen nood. Weggooien hoeft niet want er bestaat gewoon een trucje om ‘m weer vers te krijgen. Besprekel het brood met water en bak het daarna voor 5 minuutjes in een oven op 200 graden. Daarna is je brood weer zo goed als nieuw!
8. Fleurige sla dankzij keukenpapier en ijsbadjes
Sla wordt snel slap door de grote hoeveelheid vocht die vrijkomt als je ‘m bewaart. Stop daarom een vel keukenpapier bij je sla om het overtollige vocht op te slorpen. Deze truc werkt ook voor wortelen. Zien je blaadjes sla er toch een beetje slapjes uit? Verfris ze dan in een kom ijswater gedurende zo’n 5 tot 20 minuutjes. Je zult zien dat de sla opnieuw een pak knapperiger worden!
9. Droog je kruiden, of vries ze in
Kruiden kun je niet maandenlang bewaren. Wat je er wel mee kan doen is je restjes invriezen, of ze drogen. Makkelijk en superhandig!
10. Investeer in producten die je eten langer vers houden
Dankzij enkele handige producten kan jij je voedingswaren makkelijk langer bewaren. Wij testten er enkele voor jullie uit en bieden onze ultieme favorieten aan in onze Libelle Lekker Shop.
- Deze charcuteriedoos zorgt ervoor dat je charcuterie langer vers blijft, en zorgt meteen ook voor extra plaats in je koelkast.
- Deze plasticvrije bewaarwraps zijn een duurzaam en vegan alternatief voor vershoudfolie. Zo blijven je restjes langer goed én denk je aan het milieu.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!