Meest recente artikelen

Minder eten weggooien? 10 simpele tips tegen voedselverspilling

Zero waste!

Minder eten weggooien? 10 simpele tips tegen voedselverspilling Artikel

Wil je graag minder eten weggooien? Dit zijn onze ultieme tips tegen voedselverspilling. Want zero waste is niet alleen goed voor het milieu, ook je bankrekening wordt er beter van.

Van een goede planning tot slimme trucs bij het bewaren van voeding of creatief koken: 10 slimme tips tegen voedselverspilling…

1. Ruim op en maak lijstjes

Controleer de data van producten in je koel- en voorraadkast. Een 'te gebruiken tot'-datum staat op voeding die snel bederft. Die gooi je best weg zodra ze over datum is. 'Ten minste houdbaar tot' geldt voor minder bederfelijke producten. Tot deze datum wordt de kwaliteit gegarandeerd. Maar producten zoals rijst en suiker zijn dan zeker nog bruikbaar.

Hou ook een lijstje bij van wat je moet weggooien omdat het vervallen is. Herken je na een tijdje een patroon, bijvoorbeeld dat je wel heel vaak zure melk moet weggooien? Koop er volgende keer dan minder van of kies voor een kleinere verpakking. Koop voedingswaren in promotie ook enkel als je ze écht gaat gebruiken.

2. Nog meer lijstjes…

Check jevoorraadkast steevast voor je naar de winkel gaat. Zo voorkom je dat je te veel inkoopt en voedsel moet weggooien. Maak ook een boodschappenlijstje en hou je eraan. Dit is extra gemakkelijk als je op voorhand een weekmenu samenstelt: zo weet je perfect wat je nodig hebt. Hetzelfde geldt voor batchkoken. Je kunt dan alles invriezen per portie. 

Geen zin om zelf een weekmenu te maken? Neem dan gewoon het weekmenu van Libelle Lekker (we hebben ook een vegetarische optie!). Of schrijf je in voor onze gratis weekmenu-nieuwsbrief.

 

3. Koop minder mooie groenten en fruit

De mooist gevormde groenten en fruit met de beste looks verkopen het makkelijkst. Hierdoor blijven minder mooiste stukken vaak liggen. Hun uiterlijk heeft echter geen impact op hun smaak of kwaliteit. Koop dus vaker de lelijke stukken en voorkom dat ze in de vuilbak terechtkomen.

Neem ook een kijkje op de Too Good To Go-app. Bedrijven bieden er met grote korting ingrediënten of gerechten aan die anders weggegooid worden.

 

4. Maak slappe groenten in

Extra tip: maak groenten in als ze een beetje slap worden. Spoel ze goed schoon en doe ze in gesteriliseerde bokaaltjes met een mengeling van water, azijn, zout en kruiden of specerijen. Groenten en fruit worden immers sneller slecht dan je had verwacht.

 

5. Koop wat vaken diepvriesgroenten

Met diepvriesgroenten en -fruit ben je prima gewapend tegen voedselverspilling. Je neemt gewoon een handje erwten, bessen, broccoli uit de diepvries, en de rest is voor later. Bevroren groenten en fruit zitten vol met vitaminen omdat ze meteen na het oogsten de diepvries in gaan.

 

6. Bewaar alles op de juiste plek

  • Paddenstoelen kunnen snel gaan schimmelen. Bewaar ze daarom in een papieren zak in de koelkast. Spoel ze niet voor gebruik, maar borstel ze schoon met een borsteltje.
  • Restjes citrusvruchten bewaar je het best gewoon zo in de koelkast. Er ontstaat een natuurlijk droog laagje op het snijvlak, waardoor ze niet gaan schimmelen.
  • Aardappelen en uien leg je op een koele, droge plek, maar nooit in de koelkast. Hou ze ook altijd apart, want uien zijn gevoelig voor het ethyleengas dat de aardappelen produceren. Door dat gas worden ze minder lang houdbaar.
  • Ook appelen bevatten ethyleen en bewaar je dus beter apart van de rest van je fruit. Zo blijft alles langer houdbaar.

7. Breng oud brood weer tot leven

Niets lekkerder dan vers brood. Maar jammer genoeg durft dit soms snel hard en taai te worden. Heb je droog oud brood over? Maak het vochtig met een beetje water en leg het ongeveer 10 minuten in de oven (of airfryer). Zo wordt het weer zo goed als vers! Of maak er lekker verloren brood, paneermeel of broodpudding mee.

 

8. Schone handdoek en ijsbadjes voor je sla

Sla en bladgroenten bewaar je in een schone handdoek. Of stop een vel keukenpapier bij je sla om het overtollige vocht op te slorpenDeze truc werkt ook voor wortelen. Zien je blaadjes sla er toch een beetje slapjes uit? Verfris ze dan in een kom ijswater gedurende zo'n 5 tot 20 minuutjes. Je zult zien dat de sla opnieuw een pak knapperiger worden!

 

9. Droog je kruiden, of vries ze in

Doe je verse kruiden in een luchtdicht bakje met onderin een vel keukenrol. Peterselie bewaar je dan weer het best met de stengels in water, zoals een boeketje. Je kunt ze helaas niet maandenlang bewaren. Wel kun je restjes invriezen, of ze drogen.

 

10. Koken tegen voedselverspilling

Gooi jij af en toe restjes eten weg? Die paar blaadjes sla, wat overgebleven gehakt, een paar worteltjes, enkele schepjes aardappelpuree … Zonde! Hou ze nog even bij, want je kunt er vaak nog héél lekkere gerechtjes mee maken.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen