Meest recente artikelen

6x tips om minder groenten en fruit(resten) weg te gooien

Je kunt er nog heel wat mee doen!

6x tips om minder groenten en fruit(resten) weg te gooien Artikel

Groenten en fruit zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. Jammer genoeg gooien we er dikwijls heel wat van weg: is het niet omdat ze bedorven zijn, dan zijn het de schillen waarvan je denkt dat je ze niet meer kunt gebruiken. Maar wist je dat je er nog heel wat mee kunt doen?

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem. Net dat maakt weggooien extra zonde. Geen nood: we geven je graag enkele tips waardoor je groenten en fruit nog perfect kunt gebruiken, zelfs als ze niet meer zo vers zijn.

1. Maak er bouillon of soep mee

Heel wat groenten zijn heerlijk in een bouillon of soep. Zelfs als ze al ietsje te rijp zijn, kun je ze nog perfect gebruiken. Extra voordeel: je kunt zo'n bouillon of soepje makkelijk invriezen!

2. Inmaken, conserveren of invriezen

Sommige groenten en fruit kun je perfect invriezen, maar je kunt ze ook inmaken of conserveren. Zo blijven ze extra lang goed én geef je ze een speciaal smaakje.

3. Confituur

Confituur enkel lekker met fruit? Nee, hoor! Natuurlijk is zo’n zoete fruitconfituur heerlijk, maar er zijn ook heel wat groenten waarmee je een lekkere bereiding kunt maken. Probeer bijvoorbeeld eens confituur van tomaat, wortel en paprika!

4. Bewaar je groenten en fruit op de juiste plaats

Hoe lang je groenten en fruit vers blijven, heeft veel te maken met waar je ze bewaart. Sommige soorten steek je best in de groentelade van je koelkast, andere blijven dan weer langer goed op kamertemperatuur. Leg ze in dat geval niet te dicht bij een boeket bloemen of warmtebron: zo rijpen ze veel te snel waardoor ze meteen slecht worden.

5. Wees creatief

Je kunt nog heel wat maken met overrijp fruit: denk maar aan een heerlijke smoothie, bananenbrood of appelmoes. Hetzelfde geldt voor groenten: voor heel wat bereidingen hoeven ze niet kraakvers te zijn. Een lekkere quiche of omelet bijvoorbeeld smaken altijd, en je kunt ze perfect maken met restjes.

6. Stel een weekmenu samen

Zo weet je exact wat je nodig hebt, én het is nog eens makkelijk ook: zo hoef je niet elke dag na te denken over wat je op tafel zult zetten. Wist je trouwens dat we elke week een heerlijk gevarieerd weekmenu samenstellen? Je vindt ’t via deze link, of schrijf je in op onze weekmenu nieuwsbrief!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen