Meest recente artikelen

Aardappels bewaren: zo gaan ze het langst mee

Slim stockeren

Aardappels bewaren: zo gaan ze het langst mee Artikel

Vertonen je aardappelen snel uitlopers of worden ze rot voor je ze kunt klaarmaken? Met de juiste technieken gaan ze deze keer wél lang mee.

Wist je dat je aardappels tot wel vier weken kunt bewaren als je het slim aanpakt? Wij zochten uit hoe je uitlopers vermijdt en zo lang mogelijk kunt genieten van je patatjes.

Aardappels bewaren: hou ze koel en droog

Aardappelen hebben twee grote vijanden: warmte en vocht. Het is dus zaak om ze op een koele (tussen 4°C en 10°C) en droge plek te bewaren. Kies ook voor een donkere plaats zoals een kelder of keukenkast: op een te lichte plaats kunnen ze groen worden en de schadelijke stof solanine ontwikkelen.

Volledig groene aardappels eet je beter niet meer op. Vertonen je aardappels enkele groene plekjes, dan kun je die gewoon wegsnijden.

Wat gebeurt er als je aardappels bewaart op een te warme plek?

Aardappels die in een te warme omgeving liggen, krijgen sneller uitlopers en verliezen ook heel wat van hun vitamines.

Je hoeft patatjes met uitlopers niet meteen weg te gooien: snij de uitlopers en de ogen gewoon weg.

Wat gebeurt er als je aardappels bewaart op een te vochtige plek?

Bewaar je je aardappelen op een plek met een hoog vochtgehalte, dan kunnen ze gaan rotten of beschimmelen.

Extra tips om aardappels te bewaren

  • Stop ze in een (geperforeerde) papieren of juten zak.
  • Ook een kartonnen doos is een goed idee.
  • Wees niet te hardhandig met je aardappelen: zo kunnen ze 'blauwe plekken' vertonen die zwart worden tijdens het koken. Ze zijn niet giftig, maar ook niet heel aantrekkelijk.
  • Bewaar aardappels nooit samen met uien, appels, bananen of avocado's: dan zullen ze veel sneller uitlopers krijgen.

Is de koelkast een goed idee om aardappels te bewaren?

Hoewel het in de koelkast lekker fris is, stockeer je je aardappels er best niet. Dat heeft alles te maken met de vochtigheidsgraad: die is er veel te hoog. Daardoor kunnen ze beginnen te rotten.

Heb je echt geen andere koele plek in huis, dan zou je je aardappelen eventueel toch in de koelkast kunnen bewaren. Gebruik die exemplaren dan wel enkel om te koken, en niet om te bakken of te frituren. Het zetmeel in de aardappels wordt in de koelkast namelijk sneller omgezet in suikers, waarbij de schadelijke stof acrylamide kan ontstaan.

Wat met primeuraardappelen?

Voor primeuraardappelen (ook wel 'nieuwe aardappelen' genoemd) gelden heel andere regels dan voor 'gewone' exemplaren. Door hun dunnere, fragiele schil kun je ze maximaal een week bewaren. Doe dat overigens het liefst in de groentelade van de koelkast.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen