Meest recente artikelen

Met deze drie technieken maak je je messen weer vlijmscherp

Want een goed, scherp mes is onmisbaar in de keuken.

Met deze drie technieken maak je je messen weer vlijmscherp Artikel

Een goed, scherp mes is onmisbaar in de keuken. Het is ook niet meer dan normaal dat zelfs de allerbeste messen na een tijdje bot worden, maar dat wil niet zeggen dat je ze meteen de vuilnisbak in moet gooien. Integendeel! Met deze tips zorg je ervoor dat je messen weer in topconditie zijn.

Een bot mes is niet alleen heel onhandig in gebruik, het is ook allesbehalve veilig. Je moet namelijk meer kracht uitoefenen en hebt meer kans dat je mes wegglipt van het oppervlak of product waar je in wilt snijden. Een goed geslepen mes glijdt makkelijker door het voedsel én zal ervoor zorgen dat je effectiever te werk kunt gaan.

Als je messen wil slijpen, is het belangrijk dat je met het juiste materiaal aan de slag gaat én dat je de juiste techniek gebruikt. Er zijn verschillende mogelijkheden om je messen weer vlijmscherp te maken:

Slijpsteen

Als je graag met een slijpsteen te werk wil gaan, zul je merken dat er twee kanten aanzitten: een grove laag om je bot mes weer scherper te maken en een fijne laag om het mes te onderhouden en af te werken.

Zorg er eerst voor dat de steen én je mes proper en nat zijn. Dat is belangrijk om een perfect resultaat te bekomen. Haal hierna je mes in lange stroken over de steen. Doe dit langs beide kanten en herhaal enkele keren. Vergeet de fijne kant niet te gebruiken om je mes een vlijmscherpe afwerking te geven.

Doortrekslijper

Een handige tool om je messen weer snel en makkelijk scherp te krijgen, is een doortrekslijper. Je haalt simpelweg het lemmet een aantal keren door de slijper en klaar is kees.

Slijpen met een aanzetstaal

Bij deze manier is niet de snelheid, maar vooral de techniek van belang. Let er steeds op dat je mes in een hoek van 15 à 20 graden zit ten opzichte van je aanzetstaal. Haal het volledige snijvlak van heft tot mespunt naar beneden en herhaal aan beide kanten. Doe dit enkele keren tot je mes weer helemaal scherp is.

En nu: testen maar!

Om te zien of je mes nu scherp genoeg is, ga je best niet met je vinger langs het snijvlak. Neem een oude krant of magazine en test hierop of je mes weer helemaal gebruiksklaar is. Zo niet, slijp het lemmet dan nog enkele keren.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen