Meest recente artikelen

Deze messen moet je absoluut in huis hebben

En hier dienen ze eigenlijk voor

Deze messen moet je absoluut in huis hebben Artikel

Wat mag er niet ontbreken in de keuken van een hobbykok? Goede keukenmessen natuurlijk! Voor elke snijklus bestaat er wel een aangepast mes. Maar welke messen heb jij nu eigenlijk écht nodig? Wij sommen ze voor je op.

Deze messen kunnen niet ontbreken in je keuken.

Koksmes

Een koksmes (of chefmes) is het belangrijkste mes uit jouw collectie. Het is ontwikkeld voor het snijden van vis, vlees en groenten. Met het handvat kun je ook peperkorrels kneuzen en met de zijkant van het lemmet kun je knoflook pletten en zo gemakkelijk pellen. Het mes is minder geschikt voor het fijne schilwerk. Daar kun je beter een schilmesje voor gebruiken. Het mes heeft een hoog, niet-flexibel lemmet en een stevig handvat. De snede van het lemmet is recht aan de achterkant, en naar de punt toe convex. Ook de rug van het lemmet is aan de punt convex. De meeste koksmessen zijn vervaardigd uit roestvrij staal, waardoor ze makkelijk schoon te maken zijn en langer mooi blijven. Een kleinere variant van het koksmes is de demi-chef: een mes met dezelfde kwaliteiten, maar iets kleiner.

Schilmes

Een schilmes is geschikt voor het snijden en schillen van kleinere groenten en fruit. Het mes is vrij klein, zodat het goed in de hand ligt. Hou het heft in de palm van je hand en gebruik je duim en wijsvinger om het mes te sturen.

 

Vleesmes

Een vlees- of trancheermes gebruik je om grote stukken vlees (rosbief, gebraad, ham…) in plakken te snijden. Het mes heeft een lang, onbuigzaam lemmet met een glad oppervlak. Gebruik bij het snijden van het vlees de hele lengte van het lemmet, maak geen korte bewegingen en snij het vlees dus in één keer door. Het mes wordt vaak in combinatie met een vleesvork gebruikt.

 

Fileermes

Een fileermes is geschikt om vis te fileren, graten en beenderen van vis, vlees en gevogelte te verwijderen en je kunt er ook makkelijk mee ontvellen. Het mes heeft een lang, slank en flexibel lemmet zodat je fijn te werk kunt gaan.

 

Broodmes

Met een broodmes snij je met gemak door gebak en brood die krokant zijn aan de buitenkant, maar zacht aan de binnenkant, en je kunt het ook gebruiken om grotere harde vruchten en groenten zoals meloen, ananas, kool… te snijden. Gebruik het nooit voor het snijden van vlees of vis: het gekartelde lemmet zal het vlees of de vis uitrafelen. Het mes is zeer stevig en heeft een krachtig, lang gekarteld lemmet en een houten of kunststoffen greep.

Save

Save

Save

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen