Meest recente artikelen

Brood bakken doe je zo: de klassiekers

Van pistolet tot rozijnenbrood

Brood bakken doe je zo: de klassiekers Artikel

Niets ruikt zo lekker als versgebakken brood. Libelle-chef Ilse toont hoe je met wat geduld en veel liefde de lekkerste broodjes op tafel tovert. Geniet van je zelfgebakken brood klassiekers!

Pistolets

Als je in België bij de bakker pistolets bestelt, krijg je kleine, ronde, luchtige broodjes. In Nederland is een pistolet wat we in België een piccolo noemen: een ministokbroodje.

Tip van Ilse

"Weeg je pistolets zorgvuldig af zodat ze allemaal even groot zijn. Zo zijn ze straks allemaal op hetzelfde moment gaar. De ideale pistolet weegt 60 gram per stuk. Laat ook voldoende plaats tussen de pistolets op de bakplaat, ze rijzen nog tijdens het bakken."

Klassiek bruin boerenbrood

Een boerenbrood is een rustiek uitziend brood dat meestal van bloem gemengd met wat grover meel gebakken wordt. Vaak gaat het om een heel eenvoudig recept: boerenbrood is brood zoals mensen het vroeger zelf thuis bakten.

Tip van Ilse

“Meestal bak ik mijn brood de avond voor ik het nodig heb. Verpak het na het bakken meteen in een plastic zak, zo blijft het zacht. Leg het ‘s morgens enkele minuten in een warme oven en je hebt weer die geur en het knapperige korstje van versgebakken brood.”

Stokbrood

Een stokbrood (ook wel Frans brood of baguette) kreeg z’n naam door de vorm: het lijkt op een stok. Ook stokbrood kun je makkelijk zelf thuis bakken.

Tip van Ilse

“Gebruik voor dit recept bloem van harde tarwe. Deze bloem (vaak uit Frankrijk of Duitsland) bevat meer eiwitten en gluten dan bloem van zachte tarwe (die bij ons verbouwd wordt) en is daarom ideaal voor het bakken van stokbrood: het wordt dan lekker krokant.

Snoepbroden

Begin je je dag graag met iets zoets? Dan zijn zoete broden een must. Smeer er nog wat zelfgemaakte choco of confituur op, en het feest is compleet. Zoete broden combineren trouwens ook prima met zoute, fel afsmakende kazen.

De ideale startersset om zelf brood te bakken

Startersset broodbakken Libelle Lekker Shop

We stelden in de Libelle Lekker Shop een handige startersset voor je samen waarmee je meteen aan de slag kunt. Naast een oerdegelijke rechthoekige broodvorm vind je er ook een deegschraper, een koelrooster en een superlekkere bakmix van Niamh in terug. Je vindt de set hier.

What’s in a name: bloem versus meel

Bloem wordt gemaakt van het binnenste gedeelte van de graankorrel. Alle overige vezels worden er bij het malen uitgezeefd, waardoor er een fijn, wit poeder overblijft. Bloem wordt vooral gebruikt voor het bakken van witbrood en bevat veel minder vezels dan meel.

Meel wordt gemaakt van de gehele graankorrel en heeft een lichtbruine kleur. Vooral de buitenste laag van de gehele graankorrel bevat veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Voor bruinbrood wordt een combinatie van bloem en volkorenmeel gebruikt.

Over gist

Gist (of je nu kiest voor verse gist of droge gist) is onmisbaar bij het maken van brood. Als je het vergeet of weglaat, rijst je brood niet. Je kunt brooddeeg ook laten rijzen met een natuurlijke desem, maar dit vraagt veel meer tijd en geduld.

Verse gist

  • Wordt verkocht in blokjes van 42 gram.
  • Je bewaart het in de koelkast tussen 3°C en 7°C. De houdbaarheid is beperkt tot 2 weken.
  • Je verbrokkelt het eerst in water of melk om het op te lossen, als het begint te bubbelen, mag je het toevoegen aan de bloem.

Gedroogde gist

  • Wordt gemaakt van verse gist: het zijn kleine korreltjes met een beschermend laagje erom.
  • Wordt in zakjes voldoende voor één brood verkocht, of in grotere verpakking.
  • Ongeopend minstens 1 jaar houdbaar in de voorraadkast.

Wat zegt de bakkersformule?

De verhouding tussen verse gist en instantgist is 3:1. Dus 100 g verse gist = 33 g instantgist.

Gebruik 5 tot 7,5 g droge gist voor een klein broodje van 500 g, of 15 tot 22,5 g verse gist. Hoe minder gist je gebruikt, hoe langer de rijstijd, maar hoe meer smaak het brood zal hebben.

Gist >< zout

Gist en zout zijn elkaars vijand. Zorg ervoor dat ze nooit met elkaar in direct contact komen. Zout doodt namelijk de levende organismen van de gist, waardoor je brood niet zal rijzen. Voeg zout tijdens het kneden toe, maar vergeet het zeker niet. Geen zout betekent een plakkerig en smakeloos deeg.

Rise and shine… onze 3 succestips voor een perfect gerezen brood

  • Hoe warmer, hoe beter je brood rijst. Zet het dus op een warme plaats (in de keuken waar de oven aan het voorverwarmen is bijvoorbeeld, maar niet op de verwarming, dat is té warm) of in de oven op 30 tot 50°C. Zet het altijd uit de tocht.
  • Tijdens het rijzen is het belangrijk dat je brood niet uitdroogt, dek het daarom af met een vochtige keukenhanddoek of met vershoudfolie. Ook een plastic douchemuts komt van pas: die kun je telkens hergebruiken.
  • Om te vermijden dat het brood aan de kom gaat kleven, kun je deze insmeren met een dun laagje olie.

En dan nu… bakken maar!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel
Alles over Ilse D'hooge

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen