Meest recente artikelen

Thee zetten: zo doe je dat!

Alles wat je moet weten voor het perfecte kopje

Thee zetten: zo doe je dat! Artikel

Een kopje thee zetten is makkelijk, maar een kopje thee op de juiste manier zetten, dat is een ander verhaal. Ontdek hier waarop je moet letten.

 1. Breng water aan de kook. Theespecialisten zweren bij gefilterd water of flessenwater, zeker wanneer het kraantjeswater in de regio waar jij woont hard is. De smaak van het water beïnvloedt de smaak van de thee.
 2. Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak.
 3. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
 4. Afhankelijk van welke thee je zet, moet het water een andere temperatuur hebben.
  – voor witte en groene thee: 76-85°C
  – voor oblong thee: 85-98°C
  – voor zwarte thee: 100°C
  – voor pu-erh thee: 100°C
  – alle bovenstaande temperaturen gelden voor losse thee. Voor theezakjes gebruik je water dat net niet kookt. Bij sommige waterkokers kun je de temperatuur instellen.
 5. Giet het water uit je voorverwarmde theekopje en doe losse thee in een theezeefje of -filter (1 à 2 theelepels per kopje). Leg het zeefje of je theezakje in het kopje.
 6. Overgiet de thee met het water van de juiste temperatuur. Zet je meteen een hele pot thee, reken dan 1 kopje water per theelepel thee (of per builtje).
 7. Laat de thee trekken. Daarvoor zet je best het deksel op het theepotje of een schoteltje op het kopje, zodat het water niet afkoelt. Hoe lang de thee moet trekken, staat op de verpakking maar over het algemeen moeten gebroken blaadjes of thee in zakjes minder lang trekken dan hele theeblaadjes. Staat er niks op de verpakking vermeld, dan kun je deze richttijden gebruiken:
  – oolong thee: 4 tot 7 minuten
  – zwarte thee: 3 tot 5 minuten
  – groene thee: 2 tot 3 minuten
  – andere soorten: 2 minuten, en dan proeven en eventueel wat langer laten trekken
 8. Roer de thee voor het drinken of uitschenken even door: de smaak van de thee onderin het kopje of de pot is sterker dan bovenin.

Ook dit moet je weten over thee

Thee is gevoelig voor licht, warmte en geuroverdracht. Bewaar 'm daarom altijd op een droge, koele en donkere plaats. Liefst in een speciaal theeblik, maar gebruik je glazen potten zet deze dan altijd in een donkere kast om kwaliteitsverlies te voorkomen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

Save

Save

 • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen