Meest recente artikelen

Dit is het verschil tussen bakpoeder en baksoda

En mag je ze zomaar door elkaar vervangen?

Dit is het verschil tussen bakpoeder en baksoda Artikel

Bakpoeder of baksoda: het maakt weinig verschil, zou je denken. De twee ingrediënten zien er trouwens ook bijna hetzelfde uit, dus hoeveel kwaad kan het als je ze per ongeluk omwisselt? Dit is het antwoord!

Bakpoeder en baksoda mogen dan wel nauw aan elkaar verwant zijn, toch verschillen ze op heel wat vlakken en kun je ze niet zomaar in dezelfde hoeveelheden door elkaar vervangen.

Baksoda

Baksoda – of baking soda – heeft een sterkere werking dan bakpoeder en wordt gebruikt om gebak beter te doen rijzen. Als baksoda in aanraking komt met bepaalde zuren zoals azijn, cacao, citroensap of yoghurt, ontstaan er belletjes die het gebak luchtiger maken. Daarom gebruik je baksoda best alleen als er een zuurhoudend ingrediënt inzit, wil je een vieze nasmaak of slechte werking vermijden.

Baksoda wordt trouwens regelmatig gebruikt als schoonheids- en schoonmaakmiddeltje, terwijl bakpoeder hiervoor niet geschikt is.

Bakpoeder

Ook bakpoeder laat je gebak rijzen, maar is minder sterk dan baksoda. Het is een natriumbicarbonaat waar zout, zuur en een stabilisator aan is toegevoegd. Daarom hoef je geen rekening te houden met een zuurhoudend ingrediënt in je gebak. In recepten kun je gist vervangen door bakpoeder, zonder dat het de smaak van je gebak verandert. Wil je trouwens zelfrijzende bloem maken? Voeg dan 15 gram bakpoeder toe aan 500 gram bloem.

Kun je ze door elkaar vervangen?

Het antwoord is ja én nee:

  • Je kunt bakpoeder niet vervangen door baksoda
  • maar baksoda kun je wel vervangen door bakpoeder, op voorwaarde dat je 2,5 theelepel bakpoeder gebruikt voor 1 lepel baksoda.

Zin gekregen om te bakken? Probeer dan zeker deze recepten eens:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen