Meest recente artikelen

Wat eet je bij raclette?

Dé bijgerechten voor raclette!

Wat eet je bij raclette? Artikel

Een van de meest verrukkelijke én übergezellige Zwitserse klassiekers is raclette. Niets beters om samen rond de tafel van te genieten, toch? Niet toevallig is er daarbij een grote rol weggelegd voor gesmolten kaas. Maar welke bijgerechten horen er bij raclette?

Kaas krijgt uiteraard de hoofdrol bij raclette. Reken op 200 tot 250 g kaas per persoon. De ideale raclettekaas?  Zwitserse kazen zijn alvast een logische keuze. De kaas hoort te smelten zonder draden. Halfzachte kaas met eetbare korst is eigenlijk perfect. En dan nu de cruciale bijgerechten voor raclette…

Dé bijgerechten voor raclette

Deze ingrediënten mogen zeker niet ontbreken bij een avondje racletten.

Charcuterie

Er komt natuurlijk ook charcuterie op tafel. Zorg voor een breed assortiment. Rauwe en gerookte ham of prosciutto, grisonvlees… Maar ook pancetta en droge worst. Je voorziet half zoveel vlees als kaas.

Aardappelen

Naast kaas en vlees zijn gekookte aardappelen essentieel. Bij een klassieke raclette horen aardappelen in de schil. Gekookte patatjes zijn erg lekker met gesmolten kaas. Je kookt ze best vooraf, tot ze bijna gaar zijn. Stop ze voor het racletten nog even in de oven. Zo blijven ze warm tot de kaas gesmolten is.

Brood

Bij raclette wordt soms ook brood gegeten in plaats van gekookte aardappelen. Je kunt uiteraard ook beide serveren en je gasten de keuze laten. Voorzie verschillende soorten brood. Lekker knapperig stokbrood, natuurlijk. Maar ook rogge- en andere broodjes zorgen voor variatie aan tafel. Wil je echt kunnen uitpakken? Bak dan je eigen brood.

Groenten

Groenten mogen absoluut niet ontbreken op je racletteavond. Zo is een groene salade een belangrijk bijgerecht bij raclette. Het frisse contrasteert mooi met de zware kazen. Daarnaast zijn zure uitjes en augurken onmisbaar. Ze zorgen voor een zure toets. Zelf gepekelde groentjes maken het nog specialer.

Kies de juiste wijn…

Wie kaas hoort, denkt wijn… Jij houdt misschien van een glaasje rood bij je portie belegen gouda. Zwitsers serveren echter zelden rode wijn tijdens het racletten. Een fris wit wijntje met een zure toets brengt de raclette en zoute bijgerechten in balans. Toch liever rood? Ga dan voor een fruitige soort. Denk voor je wijnkeuze aan druivenrassen als Sauvignon blanc, Chardonnay of Pinot noir.

Vergeet je raclettetoestel niet

Zonder raclettetoestel geen raclette, natuurlijk! Ben je met een groot gezelschap? Sommige slagers of kaaswinkels verhuren grote elektrische racletteapparaten. In kleine kring gebruik je meestal een kleiner toestel. Je kunt plakjes raclettekaas ook prima smelten in de pannetjes van je gourmetstel.

Probeer deze bijgerechten bij raclette

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen