Meest recente artikelen

Foodtrend gespot: gesmolten kaas

Wie kan dat weerstaan?

Foodtrend gespot: gesmolten kaas Artikel

Gesmolten kaas, wij zijn er gek op. En we zijn niet alleen: in hippe steden zoals New York en Londen worden er restaurants geopend rond gesmolten kaas. Hoog tijd dus om die trend eens onder de loep te nemen.

Het was Frederik Van Tricht, kaasaffineur, die ons erop attent maakte: "Let erop, gesmolten kaas wordt weer hip!" Als restaurants in Londen en New York het beginnen te serveren, mag je er zeker van zijn dat het ook naar hier overwaait. Haal dus dat oude raclettestel maar boven, want raclette en co. zijn toe aan een revival!

De hele wereld houdt van kaas

Waarom eten we zo graag gesmolten kaas? Smeuïge warme kaas is de perfecte comfort food. Comfort food die je makkelijk met vrienden kunt delen, bovendien. Denk maar aan samen rondom een potje kaasfondue zitten. Gezellig toch?

Met uitzondering van de Aziatische keuken heeft bijna elke keuken wel haar eigen favorieten met gesmolten kaas. Denk aan raclette en kaasfondue uit Zwitserland, quesadillas (tortilla's met kaas tussen) uit Zuid-Amerika, pizza quatro formaggi (of deze met vijf kazen) uit Italië, witloof met kaas en hesp van bij ons… En ook Azië gaat overstag: in Singapore zouden nu bijvoorbeeld al verschillende restaurants zijn die traditionele gerechten zoals steamboat en Koreaanse barbecue combineren met kaas.

Geniet ervan op restaurant

In New York moeten cheese lovers absoluut naar restaurant Raclette. Insider Food maakte een filmpje over wat ze daar nu juist serveren en geef toe: hier wil je toch zelf van proeven?

In Londen is Melt Room dan weer dé place to be voor toast met kaas. Echte kwaliteitskaas weliswaar, niet van die goedkope plakjes smeltkaas. En het is maar één van de kaasadresjes die in Londen als paddenstoelen uit de grond lijken te komen.

Zelf aan de slag?

Het leuke aan die kaastrend is: je hoeft er helemaal niet voor naar het buitenland. Je vindt alle ingrediënten ook gewoon hier in de winkel, zelfs in de supermarkt van achter de hoek. Kies wel de juiste kazen uit: harde kazen zoals parmezaan smelten niet goed, je kiest beter voor zachtere soorten zoals Epoisses, Gruyère, mozzarella, Comté, brie of fontina. Kazen gemaakt van koemelk smelten over het algemeen beter dan kazen van geiten- of andere melk (soorten die vaak ook wat zuurder smaken).

Probeer deze recepten met gesmolten kaas

Save

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen