Meest recente artikelen

Bubbels, altijd een goede keuze: van cava tot champagne

Feest in je glas!

Bubbels, altijd een goede keuze: van cava tot champagne Artikel

Bubbels blijven ons favoriete aperitief. Want een feest zonder is gewoon een vergadering, toch? We drinken mousserende wijnen als cava en co. natuurlijk omdat ze lekker zijn. Maar ook om deze redenen…

Zoveel smaken als er bubbels zijn! En toch is niet elke champagne dezelfde. Enkel schuimwijn die uit de regio van de Champagne (Epernay en omstreken) komt, mag die naam dragen. Andere schuimwijnen zijn cava (Spanje), prosecco of franciacorta (Italië), sekt (Duitsland) of fonkelwijn (Zuid-Afrika).

Waarom zijn bubbels zo lekker?

We houden van bubbels: we kopen jaarlijks liefst 30 miljoen flessen cava. Ze blijven dan ook ons favoriete aperitief. Waarom? Omdat het lekker is natuurlijk. En ook om deze redenen.

  • Je hebt keuze te over, want naast de klassieke champagne bestaan er ook goedkopere alternatieven zoals Spaanse cava en Italiaanse prosecco. Minstens even bubbly!
  • Waarom serveren we bubbels als aperitief? Ze openen je smaakzin aan het begin van een lange, smakelijke avond. Ze bevatten veel zuren en de belletjes wekken de eetlust op. Gin-tonic heeft trouwens net hetzelfde effect.
  • Voorzie voor het aperitief 2 glazen per persoon.
  • Schuimwijn serveer je het best gekoeld op een temperatuur tussen 6 en 10°C.
  • Wow-effect! Vries rozenblaadjes in ijsblokvormpjes in en schep je bloemetjesijsblokjes in een lage wijnkoeler. Enkele flessen cava erin en klaar!
  • Schenk je bubbels in een klassiek champagneglas of een retro coupe. Ga je voor een klassiek glas? Pimp je bubbels dan met wat cassis, een framboos of een rozenbottelbloem. Een lust voor 't oog!
  • Sprankelt die open fles cava in de koelkast niet meer? Laat een rozijntje in de open fles vallen, dan schieten de bubbels vanzelf weer omhoog. Let op: het effect duurt slechts enkele minuten.

Schuimwijn van droog naar zoet

Ga als aperitief voor een droge brut en als dessert voor een demi-sec of semi-seco.

  • Extra-brut: ook brut rosé, brut nature, ultra brut, brut zéro of brut intégral genoemd. Dit type champagne bevat minder dan 2 gram restsuiker per liter.
  • Brut: door toevoeging van liqueur d'expédition (een mensel van suiker en wijn) bevat die 1 tot 1.5% suiker.
  • Sec: net ietsje zoeter dan brut
  • Demi-sec: een halfdroge schuimwijn met een suikergehalte van 33 tot 50 gram per liter. Een zoete wijn als deze past perfect bij desserts.
  • Doux: deze zeldzaam geworden schuimwijnen bevatten meer dan 50 gram suker per liter en smaken extra zoet.

Bubbels Maison

Iets speciaals maken van je glas champagne? Probeer dit dan eens… Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen