Meest recente artikelen

Wat eet je tijdens een lange autorit?

Zo eet je ook lekker onderweg

Wat eet je tijdens een lange autorit? Artikel

Vertrek je met de auto op vakantie? Met deze lekkere en gezonde ideetjes hoef je niet meer te stoppen aan een saai wegrestaurant tijdens een lange autorit.

Ja, het kost wat tijd om een picknick voor onderweg klaar te maken. Maar hé, die koelkast moet tóch leeg, waarom zou je dus niet gewoon wat lekkers meenemen van thuis? Mits een klein beetje organisatie lukt het perfect. Zeg dus maar dag tegen vette croissants en kleffe broodjes uit het wegrestaurant tijdens die lange autorit!

Dit eet je tijdens een lange autorit

Ontbijt

Vertrek je al vroeg in de ochtend of halverwege de nacht, denk er dan aan om een makkelijk ontbijt mee te nemen. Bak bananenbrood van de restjes uit de fruitmand: zo'n plakje gaat er makkelijk in. Zet 's avonds al overnight oats in de koelkast (vergeet je lepel niet!), maak een smoothie om mee te nemen of smeer een doodgewone boterham. Dit zijn alvast wat lekkere ideetjes.

Als tussendoortje

Af en toe een gezonde snack tussendoor geeft je weer energie en doorbreekt de verveling van een lange rit. Kies voor dingen die je niet hoeft uit te pakken uit een papiertje en die niet kruimelen: minder afval én je houdt je auto schoon. Wat groenten (kerstomaatjes, bloemkoolroosjes, een rauwe wortel …) of fruit (appel, druiven …), een handvol ongezouten nootjes, een (vooraf gepeld) hardgekookt ei … Allemaal prima voor onderweg. Natuurlijk mag een snoepje af en toe ook – maar probeer zoete tussendoortjes te beperken, je wordt er vaak wat slaperig van (en kinderen op de achterbank hyperactief – ook dat wil je vermijden!).

Als lunch

Regelmatig stoppen onderweg is een must: om even de benen te strekken, een frisse neus te halen, een bezoekje te brengen aan het toilet en om eventueel van chauffeur te wisselen. Probeer om de twee uur een korte stop van een kwartier in te lassen en maak rond de middag een halfuur tot een uur tijd voor een lichte lunch.

Eet liever geen warme maaltijd als je nog een eind moet rijden: je lichaam heeft energie nodig voor de vertering ervan en dat kan je slaperig maken. Hou het liever bij een lichte salade, wat rauwe groentjes met hummusdip, een hartige muffin of een springroll met knapperige groentjes. Ook wraps en frittata of een stukje koude quiche kun je makkelijk inpakken en meenemen.

 

Wat drink je tijdens een lange autorit?

Drink voldoende onderweg: zo’n 200 ml per persoon per uur is een goede richtlijn. Zit je met z’n vieren in de auto voor een rit van 8 uur, dan heb je dus zo’n 6,5 liter water nodig! Je kunt afwisselen met af en toe een frisdrank of met infused water met wat citroen en munt of andere smaakmakers erin, zelfgemaakte icetea die je koel houdt in een thermos, of met brikjes melk – die hoef je niet per se te koelen. Om water fris te houden, kun je enkele flessen bevriezen en deze onderaan in een koeltas stoppen. Ze doen dan, terwijl ze langzaam ontdooien tijdens de rit, ook dienst als koelelement en houden andere drankjes of slaatjes fris.

Ook handig onderweg

Denk eraan om ook herbruikbare bekers, bordjes en bestek (en eventueel rietjes) mee te nemen, net als een rol keukenpapier, vochtige doekjes of een nat washandje, en een zakmes. Stop dingen die makkelijk kunnen bederven of die lekkerder zijn gekoeld, in een koelbox of koeltas met koelelementen. Neem ook een klein vuilniszakje mee voor tijdens de lange autorit.

Rest ons alleen nog jou een prettige vakantie te wensen!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen