Meest recente artikelen

Wat zijn overnight oats en hoe maak je het?

Gezond ontbijten onderweg

Wat zijn overnight oats en hoe maak je het? Artikel

Je houdt van havermout bij het ontbijt maar niet van vroeg opstaan om havermoutpap te maken? Dan hebben wij de oplossing voor jou: overnight oats!

Overnight oats is, zoals de naam het al zegt, havermout die 'overnacht' heeft in je koelkast. Je maakt dit ontbijtgerechtje de avond voordien, bewaart het koel tot 's ochtends en dan heb je het maar uit de koelkast te nemen en op te eten. Kortom, een simpel, makkelijk en gezond ontbijt dat je trouwens ook makkelijk mee kunt nemen.

Hoe werkt het?

  1. Kies een afsluitbaar potje of bokaaltje dat ruim genoeg is – de havermout gaat zwellen.
  2. Doe er wat havervlokken in (de fijnere havermout kan ook – maar met havervlokken krijgen je overnight oats een iets grovere structuur en wordt het geen te gladde pap).
  3. Eventueel kan er ook wat chiazaad bij voor de binding, maar dat hoeft niet per se. Het maakt je overnight oats lekker smeuïg.
  4. Optioneel voeg je smaakmakers toe zoals vanillemerg, kaneel, wat honing of suiker, of – waarom niet – wat cacaopoeder.
  5. Daarna gaat er wat yoghurt en/of melk (of plantaardige alternatieven daarvoor) bij. In principe zou je overnight oats ook gewoon met water kunnen maken, maar melk en yoghurt smaken beter. Je gebruikt hetzelfde volume vocht als havervlokken. Vind je dit 's ochtends te dik? Voeg dan wat extra vocht toe. Te dun? Dan doe je er de volgende keer een beetje minder melk bij of wat meer chiazaad.
  6. Je roert alles door elkaar tot je geen klontertjes meer ziet. Eventueel kun je ook in laagjes werken.
  7. Werk af met wat lekkere toppings (vers fruit, nootjes, gehakte chocolade, pindakaas …). De topping kun je eventueel ook pas toevoegen wanneer je gaat eten.
  8. Sluit het potje en zet het minstens twee uur, maar liever een volledige nacht, in de koelkast.

Ideaal als het 's morgens snel moet gaan

Overnight oats hoef je niet per se de avond van tevoren te maken. Je kunt ook op zondag al je bokaaltjes klaarzetten voor de rest van de week: in de koelkast blijven overnight oats 5 dagen goed.

Eet jij je havermout toch liever warm? Als je je overnight oats in een glazen bokaaltje maakt, kun je ze 's ochtends heel even (zonder deksel) opwarmen in de microgolfoven. Of je kiest voor à la minute gemaakte havermoutpap, natuurlijk.

Probeer deze recepten voor overnight oats – of maak je eigen variant

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen