Meest recente artikelen

Toptips voor de lekkerste smoothies

Voor een fruitige start van de dag

Toptips voor de lekkerste smoothies Artikel

Hou jij ook zo van een lekker frisse smoothie 's ochtends, boordevol fruit? Maar laat je inspiratie je in de steek, of lukt je smoothie niet zo supergoed? Met deze tips en tricks worden jouw smoothies gegarandeerd een succes!

Welke tools moet je in huis halen?

Bijna niks eigenlijk: een blender, een citruspers en wat mooie glazen (mason jars of bokalen vinden wij bijvoorbeeld super om je smoothie in te serveren). Wil je je smoothie meenemen voor onderweg, dan is een smoothiemaker superhandig: je smoothie wordt gemixt in de beker waarin je 'm meeneemt.

Blenders bestaan er in verschillende prijsklassen: de prijs wordt vooral bepaald door het vermogen van het toestel en door de gebruikte materialen. Wil je met je blender alleen maar af en toe smoothies maken van zacht fruit, dan hoef je echt niet te veel geld uit te geven. Blenders tot 750 watt doen perfect wat jij wilt. Wil je elke dag smoothies maken, en wil je ook harde ingrediënten kunnen mixen (diepvriesfruit bijvoorbeeld, of ijsblokjes crushen) dan moet je gaan voor een blender met meer vermogen, mesjes van roestvrij staal en liefst ook een extra stevige mengbeker.

Fruit als basis voor je smoothie

Als je aan smoothies denkt, denk je aan fruit. Vers fruit, maar ook diepvriesfruit kan best. In de zomer maakt dat je smoothie zelfs extra fris. Bovendien kun je op deze manier ook fruit gebruiken dat anders op de composthoop zou belanden. Banaan een beetje té rijp geworden, of je kiwi net een beetje te zacht? Snij ze in stukjes en vries ze in: je kunt ze dan later nog verwerken in je smoothie.

Je wilt een lekker romige smoothie krijgen, kies daarom voor een basisfruit dat goed pureert zoals banaan, mango, peer … Geen fan? Probeer deze alternatieven dan eens. Dat kun je aanvullen met ander smaakvol fruit zoals aardbeien, sinaasappel, watermeloen … Experimenteer en leer wat jij het lekkerste vindt.

Liefst ook wat groenten erbij

In een smoothie gebruik je meer dan de aanbevolen 2 stuks fruit per dag: daardoor drink je ongemerkt veel suiker. En ook al zijn dat fruitsuikers, het is al snel te veel. Meng daarom wat groenten door de ingrediënten voor je smoothie. Begin met 60% fruit en 40% groenten zoals spinazie, boerenkool, wortel, selder, avocado – als je aan de smaak gewend bent, kun je altijd nog wat meer groenten toevoegen.

Wie dat wil kan ook wat extra vezels toevoegen. Een eetlepel havermout bijvoorbeeld.

En misschien ook een pittige smaakmaker?

Durvers kunnen ook nog een pittige extra toevoegen aan hun smoothie: kaneel, gember, kurkuma, misschien zelfs wat cayennepeper?

Ja, de volgorde van je ingrediënten heeft belang!

Wil je dat je blender een lang leven mag doorbrengen in je keuken, wees dan lief voor de mesjes. Was ze niet af in de vaatwasser, maar met de hand (wel opletten, want ze zijn superscherp!). Begin altijd met op lage snelheid te mixen en daarna pas hoger. En doe je ingrediënten in de juiste volgorde in de maatbeker: eerst wat sap, kokoswater, of melk, dan het zachtste fruit en in reepjes gesneden bladgroenten, dan yoghurt als je die gebruikt, daarop harder fruit en groenten en pas als laatste ijsblokjes of diepgevroren fruit. Deze afbeelding toont hoe het moet.

Eerste hulp bij smaakprobleempjes

Je kunt natuurlijk smoothierecepten van onze site of uit een boek gebruiken, maar als je zelf gaat experimenteren, kan het soms eens mis gaan met de smaak. Je smoothie te zoet? Voeg dan wat extra groenten of een snuifje zout toe. Te bitter? Dan wordt je smoothie gered door extra fruit toe te voegen.

Je blender weer schoon in een handomdraai

Iets wat je echt wel kunt missen op ochtenden wanneer het snel moet gaan, is veel afwas. Gelukkig kunnen van de meeste blenders de onderdelen – behalve het motorblok en het mes – in de vaatwasser. Laat meteen nadat je je smoothie gemaakt hebt, ook even wat water met een druppeltje afwasmiddel draaien in je blender, dan is de grootste afwas al gedaan.

Oeps, te veel smoothie gemaakt!

Het goede van een smoothie, zijn de vitamines en die zijn op hun allerbest wanneer je smoothie net gemaakt is. Bewaren voor later zouden we dus niet aanraden. Maak gewoon de portie die je nodig hebt en drink ze meteen op. Heb je toch wat over, dan kun je van je smoothie altijd nog een ijslolly maken.

En nu aan de slag met deze recepten

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen