Meest recente artikelen

Zelf ijs maken, zonder machine

De ijstips op een rijtje

Zelf ijs maken, zonder machine How to's

Zelfgemaakt ijs smaakt beter dan ijs uit de winkel, daarvan moeten we je niet overtuigen. Maar wist je dat je helemaal geen ijsmachine nodig hebt voor een lekker homemade ijsje?

Het leukste aan ijs zelf maken, is natuurlijk dat je jouw lievelingssmaak kan maken. Zelf ijs maken kan met een ijsmachine die het ijs bevriest en tegelijk mengt. Zo krijg je de minste ijskristallen, en wordt het ijs soepel. Je leest het goed: zonder een ijsmachine zul je dat dus met de hand moeten doen. Stroop alvast die mouwen op!

Roomijs maken zonder machine

Om roomijs te maken start je van een basismengsel, dat je nadien invriest. Die basis bestaat uit room, volle melk, eieren en suiker. Voor 1 liter ijs doe je het volgende:

  1. Breng 300 ml volle melk aan de kook, samen met het merg van 2 vanillestokjes en 90 g suiker. Zorg ervoor dat de melk tot net onder het kookpunt blijft.
  2. Klop in een andere kom 5 eidooiers los met nog eens 90 g suiker tot een gladde massa. Schep nadien lepel per lepel de melk bij het suiker-ei mengsel. Roer goed door en breng weer aan de kook. Opgelet: laat het niet koken! Het mengsel is klaar wanneer je met de achterkant van een houten lepel een streep kunt trekken op de bodem van de kookpot, zonder dat het mengsel zich terugtrekt.
  3. Laat het mengsel volledig afkoelen. Dek het af om te voorkomen dat er een velletje op komt. Wanneer het mengsel afgekoeld is, meng je er 300 ml room onder. Zet voor minstens 24 uur in de koelkast.

Met het basismengsel kun je nu roomijs maken. Giet het basismengsel in een platte bak, en zet het in de diepvriezer. Nu moet je 3 uur lang elk halfuur het ijs even uit de vriezer halen en goed omroeren met een lepel. Daarna laat je het nog 1 nacht helemaal hard worden in de vriezer, en je zelfgemaakt ijs is klaar.

 

Variaties op roomijs

Wij zijn fan van deze ijsjes:

Sorbet

Sorbet bevat geen room of melk. Dat maakt het nog verfrissender dan roomijs! De werkwijze is hetzelfde, al vertrek je bij sorbet van een basismengsel van fruit en suiker. In welke sorbet heb jij zin?

Roer je het mengsel iets krachtiger los met een vork, dan krijg je granita (of granité). Dit is een Siciliaanse ijsje met een kristalachtige structuur. Een heerlijk frisse afsluiter van een zomers avondmaal. Je kan granita maken met pompelmoes, framboos, watermeloen of limoen.

Of maak jij liever een waterijsje?

Geen tijd of fut om al dat werk te verrichten, of gewoon meer zin in een waterijsje? Dan komen onderstaande recepten als geroepen! Zorg in ieder geval voor leuke én handige ijsvormpjes (om plakkerige handen en kleren te voorkomen). Deze uit de Libelle Lekker Shop zijn vrolijk, praktisch én geschikt voor de vaatwasser.

 

Set van 4 ijsjesvormen – Lékué. Ontdek ze in de Libelle Lekker Shop.

Héérlijk verfrissende waterijsjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen