Meest recente artikelen

Zo maak je schattige Sinterklaascupcakes

Sinterklaas kapoentje

  • Deel dit artikel:
Zo maak je schattige Sinterklaascupcakes Artikel

De Sint is bijna in het land. Om hem een handje te helpen of om gezellig samen met de kinderen te bakken voor Sinterklaas zelf zijn er deze superschattige cupcakes. We piepen mee bij Els Freys van Sweet HeArt. Je spotte haar misschien al op de Libelle Winterfair.

De basis cupcakes (voor 12 stuks)

  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 250 gram bakboter
  • 250 gram fijne suiker
  • 4 eieren

– Meng de ingrediënten in een kom en giet ze in je bakvormpjes.

– Bak ze 35 à 40 minuten in een voorverwarmde oven (175°C).

De boterroom (voor +/- 12 cupcakes)

Voor dit recept maken we ook boterroom. Deze kan je gewoon basic maken, maar je kan er ook extra’s aan toevoegen. Wij voegen er speculaasstukjes aan toe om de cupcakes mee op te vullen. Voor de figuurtjes en aardappeltjes gebruiken we gekleurde suikerpasta en marsepein.

  • 80 gram suiker
  • 35 gram water
  • 10 gram glucose
  • 40 gram losgeklopte eieren
  • 100 gram zachte melkerijboter
  • Speculaasjes (verkruimeld)

– Verwarm de suiker, het water en de glucose in een potje tot 118°C. Haal het potje van het vuur en voeg de losgeklopte eieren toe. Klop het geheel koud op een lage snelheid.

– Wanneer het mengsel goed is afgekoeld, voeg je al kloppend de melkerijboter toe.

– Meng de verkruimelde speculaaskoekjes onder het geheel.

Het opvullen van de cupcakes

Het opvullen verloopt eigenlijk heel simpel. Je maakt een gaatje in het midden van de cupcake, bijvoorbeeld met een appelboor. Daarna vul je het gaatje op met de boterroom. Dit kan je best doen met een klein lepeltje of een plat spateltje.

Het Sinterklaasmannetje

  1. Rol de suikerpasta met een deegrol uit tot een plat vlak. Gebruik een vormpje om de onderkant van je Sinterklaasje eruit te steken en bevestig deze op de cupcake.
    Zo maak je schattige Sinterklaascupcakes 2
  2. Voor het hoofdje, baard, de wenkbrauwen en het neusje rollen we suikerpasta in onderstaande vormpjes. Kleine bolletjes, één grote bol en twee langwerpige strookjes.
    Zo maak je schattige Sinterklaascupcakes 5
  3. Bevestig deze op het rode oppervlak zoals op de foto. Voor de oogjes kan je een zwarte, eetbare stift gebruiken.
    Zo maak je schattige Sinterklaascupcakes 6
  4. Herhaal het proces met de haren. Hiervoor rol je best enkele langwerpige witte worstjes.
    Zo maak je schattige Sinterklaascupcakes 7
  5. Om de mijter te maken, rol je een bolletje en je vormt deze zelf om naar een punt. Het gele kruisje snijden we uit een geel bodempje suikerpasta, dat met de deegrol plat is gemaakt.
    Zo maak je schattige Sinterklaascupcakes 8
  6. Als extraatje kan je ook nog marsepeinen aardappeltjes toevoegen. Hiervoor rol je marsepein tot een bolletje en dop je ze in cacaopoeder.
    Zo maak je schattige Sinterklaascupcakes 9

Save

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen