Meest recente artikelen

Hoe rol je zelf sushi?

Heerlijk, zo'n lekkere sushirol!

  • Deel dit artikel:
Hoe rol je zelf sushi? How to's

Heerlijk, zo'n lekkere sushi! Ideaal om de delen met je vrienden of familie. Eén nadeel: sushi kan soms nogal prijzig zijn. Maar waarom maak je het dan niet gewoon zelf? Zo doe je het!

Welke soorten sushi zijn er?

Sushi is de laatste jaren alleen maar populairder geworden. Het Japanse gerecht is dan ook superlekker en je kunt er alle kanten mee uit. Vaak bevat het (rauwe) vis, maar er zijn ook vegetarische varianten. Er zijn verschillende soorten sushi:

  • Maki is de bekendste vorm van sushi: rolletjes met zeewier aan de buitenkant.
  • Uramaki staat ook bekend als de inside-out sushi: het zeewier (of een andere vulling) zit langs binnen, de rijst langs buiten.
  • Nigiri is vis op een blokje sushirijst, soms vastgemaakt met een reepje zeewier.
  • Gunkan is ook een blokje sushirijst, maar hier liggen dikwijls visseneitjes of andere ingrediënten op en het blokje is omwikkeld door zeewier.
  • Temaki is sushi in een puntzakje van zeewier. Ze worden ook hand rolls genoemd.
  • Sashimi is de enige vorm van sushi die geen rijst bevat, want het zijn dun gesneden plakjes rauwe vis. Als je dit zelf wil maken, werk je best met heel verse vis van bij de visboer.

Zo rol je zelf maki sushi

  1. Leg een norivel (= een dun vel gedroogd Japans zeewier) op een sushimatje, met de blinkende kant naar boven.
  2. Leg een portie gekookte en afgekoelde sushirijst op het norivel en laat 1 cm vrij aan de bovenste rand.
  3. Leg er je favoriete vulling op. In de video gebruikten we komkommer en zalm. Leg ze onderaan de rijst.
  4. Rol nu de sushi strak op met behulp van het sushimatje.
  5. Maak het vel nori nat met je vinger, om de rol dicht te plakken.
  6. Snij de rol in stukjes met een scherp mes, het Global G-2 koksmes bijvoorbeeld.
  7. Je sushi is klaar! Serveer er wat wasabi en sojasaus bij.

In deze video leggen we het nog eens stap voor stap uit:

Je koopt het koksmes dat we gebruikten hier

Global G-2 Koksmes - 20 cm

Dit kiest de redactie uit de Lekker-shop 2

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Sushi

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Sushi donut

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Sushi van gerookte zalm

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Sushi met komkommer, wortel en rode biet

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Sushi met gekaramelliseerde zalm

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Mediterrane sushi

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Amuse van sushi in een glaasje

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Sushiballetjes

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen