Meest recente artikelen

Zo maak je zelf homemade granolabars

Weerstaan kan niet!

Zo maak je zelf homemade granolabars Artikel

Heb je ook het goede voornemen om minder te snoepen, maar begint jouw maag om 10u al te knorren? Ga dan voor een homemade energiereep als gezond tussendoortje.

Het vergt de nodige voorbereiding, maar je eigen granolareep maken is absoluut niet moeilijk. Daarbij komt dat je de reep naar eigen smaak kan samenstellen. Geen fan van rozijnen? Die laat je er dan toch gewoon uit?!

Wat heb je nodig?

  1. Een oven is handig als je knapperige repen wil, maar het kan ook zonder. Met de nodige "kleefingrediënten" zoals dadels, of notenpasta, is het zo gepiept. Zeker nadat je de reep een uurtje laat opstijven in de koelkast.
  2. Een keukenmachine komt goed van pas om de noten en zaden fijn te malen. Je kan het natuurlijk ook malen met een hakmolentje of vijzel, maar dat kost je meer tijd.
  3. Ook een vierkante bakvorm is een must-have als je mooi gelijke repen wil. Een siliconen bakvorm is makkelijk omdat de vorm makkelijker loskomt. Maak je de bars in de oven, leg dan altijd een beetje bakpapier in de bakvorm. Geen bakvorm in huis? Maak dan leuke balletjes!
  4. En last but not least: de ingrediënten. En die zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen smaak. Onze favorieten verklappen we hieronder.

Onze favoriete ingrediënten

  1. Als basis gebruiken we graag havermout of gepofte rijst.
  2. Meer bite krijgen we door verschillende noten, en pitten toe te voegen. Denk aan amandelen, pecannoten, hazelnoten, cashewnoten, zonnebloempitten, … Ook zorgt dit ervoor dat je bar extra proteïnen bevat.
  3. Verder kiezen we voor natuurlijke zoetstoffen zoals agave, honing, vruchtenpuree, of dadels.
  4. Als bindmiddel gebruiken we vaak kokosolie, notenpasta, dadels,… maar ook honing helpt om je ingrediënten aan elkaar te 'kleven'.
  5. Afwerken doen we met lekkere toppings zoals gedroogd fruit (vijgen, rozijnen, cranberries,…), cacaonibs of extra nootjes.

Gezond?

Als je zelf je energierepen maakt, heb je het voordeel dat je exact weet wat erin gaat. Zo kun je ze zo gezond (of ongezond) maken als je zelf wil. Wil je een gezonde optie? Vermijd dan bijvoorbeeld geraffineerde suiker, en kies voor lekkere medjool dadels, of ga voor honing.

Let wel: een energiereep bevat ook letterlijk veel energie (= veel calorieën) dus is per definitie niet slank. Wel geeft het voor lange tijd een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt, en de kans op snacken dus kleiner wordt.

Zo gemaakt

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen