Meest recente artikelen

7 tips voor de perfecte koude schotel

Lekker retro!

7 tips voor de perfecte koude schotel Artikel

Een lekker verse koude schotel, da's pure nostalgie, en bovendien ideaal als er volk komt. Maar hoeveel moet je per persoon voorzien en waarop moet je zeker letten? Met deze tips wordt jouw koude schotel top.

  1. Kies voor één steringrediënt van uitstekende kwaliteit, zoals een smeuïge kaas, plakjes rosbief of gegrild fruit. Bouw de schotel daarrond op.
  2. Hoe kleurrijker, hoe beter. Gebruik knapperige verse groenten zoals komkommer, paprika, radijs en wortel. Een kleurrijk bord doet eten.
  3. Presenteer de ingrediënten in afgebakende zones op je schotel of bord. Zo weten je gasten perfect welke ingrediënten de koude schotel bevat.
  4. Serveer je de koude schotel op een feest, kies dan eens voor een andere presentatie: een uitgeholde ananas of meloen kan bijvoorbeeld perfect dienstdoen als schaaltje.
  5. Een koude schotel eet je … koud, natuurlijk! Laat groenten, pasta of aardappelen dus volledig afkoelen voor je ze eventueel met een dressing mengt.
  6. Maar serveer je koude schotel ook niet ijskoud: haal ‘m 10 tot 15 minuten voor je gaat serveren uit de koelkast. Zo komen de smaken het beste tot hun recht.
  7. Als het superwarm is, kun je de schotel aan tafel koel houden door hem op een schaal of dienblad gevuld met ijsblokjes te zetten.

Hoeveel heb je nodig?

  • Een standaardportie vlees komt overeen met zo’n 150 gram. Voor vis is dat 200 gram. Ook van groenten en fruit (samengerekend) voorzie je best zo’n 200 gram per persoon.
  • Voorzie wat knapperig brood voor bij al dat lekkers! 1/3 stokbrood per persoon zou zeker moeten volstaan. Serveer je er liever frietjes of gekookte aardappelen bij? Reken dan op zo’n 200 gram per persoon.
  • De sausjes: net als op een barbecue mogen sausjes ook bij een geslaagde koude schotel niet ontbreken. Let je op je lijn? Lees dit artikel dan even na.
  • Hou het eten zo lang mogelijk in de koelkast: zeker bij warm weer is dat van cruciaal belang.
  • Is er eten over? Jammer, maar helaas: eten dat je normaal in de koelkast bewaart, gooi je na 2 uur maar beter weg.

Recepten voor jouw koude schotel

Op een koude schotel leg je natuurlijk vooral wat jij en je gasten lekker vinden, maar hieronder lijsten we enkele klassieke recepten op die volgens ons niet mogen ontbreken. Voorzie zeker ook (een selectie uit) de volgende zaken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen