Meest recente artikelen

Soorten pompoen, en dit kun je ermee doen!

Zeg nooit zomaar pompoen!

Soorten pompoen, en dit kun je ermee doen! Artikel

Gebruik jij hokkaido of butternut voor je pompoensoep? Euhm... Hoor je het nu in Keulen donderen? Lees dan zeker dit overzicht met de populairste soorten pompoen en waarvoor je ze kunt gebruiken.

Er bestaan zoveel verschillende soorten pompoen dat een mens door de bomen het bos soms niet meer ziet. Dit overzichtje helpt je de juiste keuze te maken voor elk recept met pompoen.

Gewone pompoen

Soorten pompoen: gewone pompoen

Van alle soorten pompoen is dit klassieke, grote, geribbelde exemplaar het bekendst. De schil van de gewone pompoen kan oranje, groen of lichtgeel zijn, maar het vruchtvlees is meestal mooi geel-oranje. Doordat deze pompoenen zo groot kunnen worden (soms worden ze wel 45 kg zwaar!) hebben ze minder smaak dan kleinere soorten pompoen. Je gebruikt ze dan ook eerder voor soepen en stoofpotten waar je nog veel andere smaakmakers aan toevoegt. Probeer ze ook eens in een dessert met pompoen. Bij grote exemplaren wordt de schil erg dik, deze pompoenen kun je daarom beter schillen (of snij ze in grote stukken, verwijder de zaadjes en rooster het vruchtvlees een halfuurtje in een oven op 200°C: dan kun je met een lepel het vruchtvlees uit de schil scheppen). Nog veel vruchtvlees over? Dat kun je makkelijk verwerken tot pompoenpuree, of rauw invriezen.

Save

Save

Butternut

Soorten pompoen: butternut pompoen flespompoen

De butternut – of flespompoen – is de meest verkochte pompoen en heeft de vorm van een langgerekte peer. De schil is meestal crèmekleurig tot licht-oranje, het vruchtvlees is helder oranje van kleur en smaakt zoet en een beetje nootachtig. Omdat deze pompoenen wat kleiner zijn (meestal wegen ze 1 à 2 kg) zijn ze makkelijk te verwerken. Het vruchtvlees is stevig en bevat geen draden, daardoor kun je deze pompoen ook prima in stukjes in gerechten verwerken (in een pasta, bijvoorbeeld), of zelfs stukken of plakken grillen. Butternut wordt soms ook gevuld en vervolgens gegaard in de oven. Een echte allrounder! Bovendien kun je deze pompoen bijna het hele jaar rond kopen. En, goed nieuws: meestal hoef je ‘m zelfs niet te schillen!

 

Spaghettipompoen

Soorten pompoen: spaghettipompoen

Momenteel zowat de hipste der pompoenen! Wanneer je een spaghettipompoen gaart, valt het vruchtvlees in slierten uit elkaar: het lijkt wel spaghetti. Vandaar dus de naam. Je kunt er allerlei gerechten mee maken die op klassieke pasta’s geïnspireerd zijn – maar dankzij de spaghettipompoen dus zonder de gluten. Spaghettipompoenen worden meestal in hun geheel gekookt of in de oven gebakken, opengesneden en daarna kun je met een vork makkelijk de gele sliertjes losmaken.

Hokkaido

Soorten pompoen: hokkaido pompoen kastanjepompoen

Supermakkelijk in gebruik, want de hokkaidopompoen (of kastanjepompoen) is zo klein van formaat (ze wegen meestal 1,5 à 2 kg) en heeft zo’n zachte schil dat je ze met schil en al kunt gebruiken. Het vruchtvlees is stevig, zoet en vrij droog, waardoor gegaarde blokjes hun lekkere beet behouden in salades, bijvoorbeeld. Bovendien kleurt het vruchtvlees mooi donker oranje, wat mooi staat in allerhande herfstgerechtjes. Behalve voor soep ook prima te gebruiken om te bakken, roosteren of te stoven.

Muskaatpompoen

Soorten pompoen: muskaatpompoen

Zacht terracotta aan de buitenkant – met soms wat grijsgroen- en donkergeel aan de binnenkant: dat is de muskaatpompoen. Deze soort kan erg groot worden, maar meestal wegen muskaatpompoenen rond de 3 kilogram.  Muskaatpompoen heeft een dikke schil die je best kunt verwijderen. Daarna kun je het zachte, zoete vruchtvlees in stukken snijden en verwerken tot in soepen, stoofpotten en curry’s, risotto of zelfs desserten.

Turkse muts

Soorten pompoen: Turkse muts

Als je deze pompoensoort ziet, begrijp je meteen de naam: hij ziet eruit als … een muts of een tulband, met wat verbeelding. Alsof er iemand een deel van de pompoen ingesnoerd heeft, waardoor hij een dikke en een dunne kant heeft. De pompoenen kunnen wel 5 à 6 kilogram wegen en hebben lekker zoet vruchtvlees dat je voor allerlei toepassingen kunt gebruiken. Daarnaast is deze pompoen ook gewoon heel decoratief.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen