Meest recente artikelen

4 soorten pompoen, en dit kun je ermee doen!

Zeg nooit zomaar pompoen!

  • Deel dit artikel:
4 soorten pompoen, en dit kun je ermee doen! Artikel

Gebruik jij hokkaido of butternut voor je pompoensoep? Euhm... Hoor je het nu in Keulen donderen? Lees dan zeker dit overzicht met de populairste soorten pompoen en waarvoor je ze kunt gebruiken.

Gewone pompoen

De klassieke, grote pompoen die we allemaal kennen. De schil kan oranje, groen of lichtgeel zijn, maar het vruchtvlees is meestal mooi geel-oranje. Doordat deze pompoenen zo groot kunnen worden (soms worden ze wel 45 kg zwaar!) hebben ze minder smaak dan kleinere pompoenen. Je gebruikt ze dan ook eerder voor soepen en stoofpotten waar je nog veel andere smaakmakers aan toevoegt. Bij grote exemplaren wordt de schil ook dik, deze pompoenen kun je daarom beter schillen (of snij ze in grote stukken, verwijder de zaadjes en rooster het vruchtvlees een halfuurtje in een oven op 200°C: dan kun je met een lepel het vruchtvlees uit de schil scheppen).

Save

Save

Butternut

De butternut – of flespompoen – is de meest verkochte pompoen en heeft de vorm van een langgerekte peer. De schil is meestal crèmekleurig tot licht-oranje, het vruchtvlees is helder oranje van kleur en smaakt zoet en een beetje nootachtig. Omdat deze pompoenen wat kleiner zijn (meestal wegen ze 1 à 2 kg) zijn ze makkelijk te verwerken. Het vruchtvlees is stevig en bevat geen draden, daardoor kun je deze pompoen ook prima in stukjes in gerechten verwerken (in een pasta, bijvoorbeeld), of zelfs stukken of plakken grillen. Butternut wordt soms ook gevuld en vervolgens gegaard in de oven. Een echte allrounder! Bovendien kun je deze pompoen bijna het hele jaar rond kopen.

 

Spaghettipompoen

Momenteel zowat de hipste der pompoenen! Wanneer je een spaghettipompoen gaart, valt het vruchtvlees in slierten uit elkaar: het lijkt wel spaghetti. Vandaar dus de naam. Je kunt er allerlei gerechten mee maken die op klassieke pasta’s geïnspireerd zijn – maar dankzij de spaghettipompoen dus zonder de gluten. Spaghettipompoenen worden meestal in hun geheel gekookt of in de oven gebakken, opengesneden en daarna kun je met een vork makkelijk de gele sliertjes losmaken.

 

Hokkaido

Supermakkelijk in gebruik, want de hokkaidopompoen (of kastanjepompoen) is zo klein van formaat (ze wegen meestal 1,5 à 2 kg) en heeft zo’n zachte schil dat je ze met schil en al kunt gebruiken. Het vruchtvlees is stevig, zoet en vrij droog, waardoor gegaarde blokjes hun lekkere beet behouden in salades, bijvoorbeeld. Bovendien kleurt het vruchtvlees mooi donker oranje, wat mooi staat in allerhande herfstgerechtjes. Behalve voor soep ook prima te gebruiken om te bakken, roosteren of te stoven.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen